Vrsta boli jednako važna kao i njen intenzitet - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vrsta boli jednako važna kao i njen intenzitet

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, liječnička procjena sindroma karpalnog tunela bi se trebala temeljiti na vrsti boli, a ne na njenom intenzitetu.

Cilj istraživanja, u kojem je sudjelovalo 100 pacijenata sa sindromom karpalnog tunela, bio je ispitati na koji je način vrsta boli, a ne njezin intenzitet, ometa normalno funkcioniranje.

kTim Sveučilišta Washington je otkrio da su određene vrste boli (oštra, osjetljiva, dubinska, površinska, probadajuća itd.) bile povezane s promjenama u funkcioniranju pacijenata više nego sam intenzitet boli.

“Bol je mnogo više od
intenziteta i neugodnosti. Poznavanje vrste boli,
kao i intenziteta, pruža dodatne tragove za razumijevanje njenog utjecaja na život
osobe”, izjavio je autor istraživanja Mark P. Jensen.

Sindrom karpalnog tunela najčešće se javlja kod žena u dobi od 40 do 60 godina. Simptomi uključuju žarenje i/ili trnce u prstima, nekad čak i obamrlost, a smetnje osjetno otežavaju finu motoriku ruku. Najprije se, u većini slučajeva, javlja bockanje u jagodici srednjeg prsta. Kasnije počne trnuti cijeli srednji prst, a isto se događa i s palcem i kažiprstom. Zatim šaka postaje obamrla i bez snage. Bol se može proširiti u podlakticu, čak i do ramena, a postupno slabi i osjet u šaki.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Pain.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo