Zdravlje

Zdravlje

Život s osteoporozom – uz liječnika, nužna je i pomoć ljekarnika

Foto: Shutterstock

Kada se priča o osteoporozi, govori se o bolesti koja je “tiha epidemija” unutar zdravstvenog sustava. Prepoznavanje ranih znakova od iznimne je važnosti za kvalitetu života s osteoporozom.

Važnost rane prevencije

Informiranje o ranoj prevenciji osteoporoze ključno je za pravovremeno sprečavanje mogućih komplikacija. Informacije i savjete o osteoporozi potražite i kod liječnika i ljekarnika jer su podrška obojice te interdisciplinarni pristup u rješavanju problema osteoporoze najbolje partnerstvo u liječenju ove bolesti.

Pacijentima treba podrška da budu dosljedni u pravilnoj primjeni propisanih lijekova kako bi se postigao željeni terapijski ishod, a ljekarnik je uvijek na raspolaganju u svakom kvartu ili lokalnoj zajednici za stručno savjetovanje o lijekovima i suplementaciji koji su od iznimne važnosti u liječenju osteoporoze! – objasnila je mag. pharm. Martina Šepetavc, predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva.

Osviještavanje rizika i opasnosti

Kosti služe kao izvor i spremište minerala kalcija i fosfora te vitamina C, D i K. Pri nastupanju osteoporoze, koštana masa se smanjuje, a struktura kosti mijenja. Posljedica tih promjena je demineralizacija kosti radi koje ona gubi čvrstoću. U tom stadiju, rizik od fraktura kostiju se povećava te su kosti u opasnosti od spontanog loma u situacijama koje zdrave ljude ne bi zabrinjavale niti ozlijedile.

Svaka 10. osoba koju susretnemo na ulici boluje od osteoporoze, a uz propisanu terapiju lijekovima, čak 99% pacijenata koji se liječe od osteoporoze treba nadomjestak kalcija ili vitamina D. – naglašava dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu, dr.sc. Zlatko Giljević, dr.med., spec.

Liječenje i sprečavanje razvoja osteoporoze

U sprečavanju razvoja bolesti i zaustavljanju slabljenja koštanog tkiva kao najučinkovitija preventivna mjera dokazala se kombinacija redovite tjelovježbe s dostatnim unosom kalcija i vitamina D. Njihova apsorpcija i unos osiguravaju se uravnoteženom dijetom te dodacima prehrani koje propisuje liječnik ili savjetuje ljekarnik.

Osteoporozu je teško primijetiti s obzirom na to da se slabljenje kostiju ne osjeti, a do zabrinutosti ne dolazi dok ne dođe do fraktura koje obilježava kronična bol. Takvo stanje onemogućava osobi normalno svakodnevno funkcioniranje. Zato čim vam se prijelom kosti čini sumnjivim, s obzirom na nedostatak pritiska i sile primijenjene na kost u trenutku kad ste ga zadobili, obratite se liječniku kako bi vam što prije postavio dijagnozu, te ljekarniku kako bi terapijom zaustavili daljnju bol.

Osteoporoza, kao jedna od pet najčešćih kroničnih  bolesti  je veliki  medicinski  i  ekonomski  problem  u  starijoj  populaciji. Prema  podacima  Hrvatskog  društva  za  osteoporozu, svaka druga  žena  bijele  rase tijekom  života  je u riziku od osteoporotskog  prijeloma,  stoga  je  dužnost  primarne  zdravstvene  zaštite,  uključujući  i ljekarnika,  prevencija  osteoporoze  i  doprinos  ranom  otkrivanju  radi  što  boljeg  ishoda  po  zdravlje pacijenata i zdravstveni sustav.

Foto: Shutterstock

J. P.

Pročitajte koje namirnice pomažu lomljivim kostima.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo