Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako mjeriti tlak kod kuće za točne rezultate? Liječnica objasnila i kakav tlakomjer vam treba

Pravilno mjerenje krvnoga tlaka važno je za postavljanja dijagnoze arterijske hipertenzije i donošenje odluke o početku i načinu liječenja.

Ordinacijsko mjerenje tlaka i dalje je zlatni standard i preporuka je da se sa kod svih osoba starijih od 18 godina ordinacijski izmjere vrijednosti tlaka i upišu u medicinsku dokumentaciju. Daljnje kontrole preporučuju se svakih 3 do 5 godina ovisno o vrijednostima tlaka, odnosno jednom godišnje ako su vrijednosti visoko normalne, a kod starijih od 50 godina i češće s obzirom na činjenicu da vrijednosti sistoličkoga tlaka rastu s godinama

Kod sumnje na postojanje arterijske hipertenzije ordinacijski je potrebno izmjeriti tlak najmanje u 2-3 navrata s razmakom od 1-4 tjedna ovisno o vrijednostima tlaka i pridruženim bolestima i faktorima kardiovaskularnoga rizika. Dijagnoza arterijske hipertenzije se ne bi trebala postaviti na osnovi jednoga ordinacijskog mjerenja, osim ako vrijednosti tlaka nisu vrlo visoke, npr. >180/110 mmHg. U većini slučajeva dijagnozu arterijske hipertenzije potrebno je potvrditi kućnim i/ili kontinuiranim mjerenjem tlaka.

Preporuka je da se u ordinaciji koriste automatski oscilometrijski uređaji te ukoliko nisu dostupni onda poluautomatski hibridni koji koriste auskultacijsku metodu, a umjesto živinog stupca LCD ili LED obzirom da je živa u većini zemalja napuštena. Popis preporučenih uređaja možete naći na web stranici Hrvatske lige za hipertenziju.

Kućno mjerenje arterijskoga tlaka samomjerenjem (MATS), dobro je prihvaćena metoda mjerenja među bolesnicima i liječnicima. Ono je važno za potvrdu dijagnoze, određivanje terapije i dugoročnu kontrolu. Za kućno mjerenje tlaka preporučuju se elektronski (oscilometrijski) uređaji s nadlaktičnom orukvicom, a prednost imaju oni s mogućnošću pohrane podataka te izračunavanja prosjeka više izmjerenih vrijednosti kao i eventualnoga povezivanja s internetom, mobilnim uređajem i osobnim računalom.

Važno je da se koriste provjereni, validirani i ispravni uređaji te orukvice (manžete) odgovarajuće veličine i oblika. Ukoliko se tlak kod osoba velikih opsega ruku ne može izmjeriti nadlaktičnom orukvicom, preporuka je korištenje validiranog uređaja sa orukvicom na zapešću. Točnost uređaja bez orukvice još uvijek nije sigurna i još uvijek se radi se na razvoju i unapređenju njihovih softverskih programa i validacijskih protokola, i od njih se puno očekuje u budućnosti.

Kako dobro izmjeriti tlak?

 1. Prilikom mjerenja važno je pridržavati se pravila vezanih uz samu proceduru mjerenja.
 2. Potrebna je mirna prostorija, ugodne temperature.
 3. S mjerenjem je potrebno krenuti 3-5 minuta nakon mirnoga sjedenja, a 30 minuta prije mjerenja ne smije se pušiti, piti crna kava, jesti i vježbati.
 4. Mokraćni mjehur treba biti prazan.
 5. Tijekom mjerenja ne smije se pričati.
 6. Leđa trebaju biti naslonjena, a noge dodirivati podlogu stopalima i ne smiju biti prekrižene.
 7. Ruku je potrebno položiti na stol u srednjoj razini srca.
 8. Mjeriti je potrebno tri puta (ili dva ako su vrijednosti normalne) s razmakom od 1 minute između mjerenja i zatim uzeti prosjek zadnja dva mjerenja.
 9. Potrebno je paziti da odjeća ne pritišće arteriju.
 10. Kod starijih, dijabetičara i onih s neurodegenerativnim bolestima (pr. Parkinsonovom bolesti i demencijom) preporuča se povremeno izmjeriti tlak nakon 1 i 3 minute stajanja, a kod trudnica i na lijevom boku.

Za dijagnozu arterijske hipertenzije te prije svake liječničke kontrole preporučeno je kućno mjerenje tijekom sedam dana, a najmanje tijekom tri dana. Izračunava se prosječna vrijednost svih mjerenja, uz izostavljanje mjerenja prvoga dana.

 • Tlak treba mjeriti ujutro i navečer, prije uzimanja lijeka i prije obroka.
 • Potrebno je mjeriti najmanje 2 puta, optimalno 3, s razmakom od dvije minute između mjerenja uz pridržavanje općih pravila vezanih uz sam postupak mjerenja tlaka.
 • Za dugoročno kućno praćenje kontrole arterijske hipertenzije, preporuča se mjeriti tlak jednom ili 2 puta tjedno ili minimalno 1 do 2 puta mjesečno.

Za više informacija molimo posjetite stranice Hrvatskoga društva za hipertenziju i Hrvatske lige za hipertenziju gdje možete pogledati i edukativni film o pravilnome mjerenju tlaka u ordinaciji.

Znate li zašto imate visoki tlak? Liječnici naveli krivce, a na prvom mjestu nisu vaši geni

Pripremila: prim.mr sc. Tajana Željković Vrkić, internist, nefrolog

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo