Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu?

Neka istraživanja pokazuju kako su oni koji žive u kućanstvu s raznolikim mikrobima imaju jači imunitet, no znate li koja su mjesta u vašem kućanstvu najprljavija?

Unatoč čišćenju, nepoželjni stanari u kući su neizbježna pojava. Najčešće se radi o nevidljivim bakterijama koje možemo pronaći na skoro svim mjestima u kući, no postoje one više “inficirana” bakterijama, a oko tih mjesta najčešće i mi boravimo.

  • Istraživanje provedeno u 1200 kuća u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država pokazalo je kako se više bakterija nalazi u kućama, nego u dvorištima.

  • Ukućani ispitanici su svakodnevno uzimali obrise s unutarnjih vrata i vanjskih, a istraživanje je pokazalo kako se u kućama nalazi čak 50 posto više različitih bakterija, odnosno da u kućanstvima postoji veća raznolikost bakterija i gljivica.

  • Broj bakterija, znanstvenicima može reći i radi li se o kućanstvu s više muškaraca ili žena, samo zato što se čestice s muškaraca više skidaju nego s žena, a moglo se i detektirati žive li u kućanstvu i kakvi kućni ljubimci, kao i koji.

  • Neka istraživanja pokazuju kako su oni koji žive u kućanstvu s raznolikim mikrobima imaju jači imuni sustav, no i ta raznolikost treba biti u “normalnim” granicama, odnosno ne znači da se možemo opustiti i preskakati redovno čišćenje kućanstva.

Riješite test i saznajte izaziva li vaš dom alergije!

Najprljavija mjesta u vašem kućanstvu

Jedno je sigurno – bakterije su uvijek u kućanstvu, a s njima borbu možemo voditi i samo s vodom i sredstvom za čišćenje.

Kuhinja

Nije ni čudno da je kuhinja jedno od najprljavijih mjesta u vašem kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper. Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage.

Osim što nije dobro ostavljati hranu u tanjurima jer su odlično mjesto za razvijanje bakterija koje izazivaju različite bolesti, poput salmonele i E.Coli, također se bakterije skupljaju na spužvama koje koristite za pranje suđe. Ne smiju se zaboraviti čistiti ručke kuhinjskog namještaja i hladnjaka, pošto se na dnevnoj bazi koriste.

Kako bi pravilno očistili kuhinju, nije dovoljno koristiti samo vodu – već koristite deterdžente za čišćenje kuhinje i zapamtite oprati ruke odmah nakon doticaja s hranom, pogotovo sa sirovim mesom.

Kvake, ručke i prekidači u cijelom kućanstvu

Razmislite – koliko puta dnevno uđete u hodnik i upalite svjetlo ne razmišljajući o tome što ste dirali prije toga? Dirate ih nakon što dođete s posla ili iz javnog prijevoza. Upravo zato važno je barem jednom tjedno očistiti kvake, ručke i prekidače po cijelom kućanstvu kako bi uništili bakterije koje ste izvana donijeli. To možete napraviti uz pomoć antibakterijskih maramica.

Skoro sva vaša elektronika leglo je bakterija

Pametni telefoni, tipkovnice i TV daljinski upravljači leglo su bakterija, a razlog tome je jednak kao i s kvakama, ručkama i prekidačima. Tim se predmetima koristimo bez razmišljanja o higijeni i stvarima koje smo prije rukovanja s njima, dotakli. Oko tih predmeta jedemo, kišemo i naposljetku, koristimo skoro po cijele dane.

Broj bakterija ovisi i o temperaturi, koliko se često koristi, kao i o tome dijeli li se s ukućanima. Elektroniku je potrebno redovno čistiti, a to možete također uz pomoć antibakterijskih maramica. Kako biste se zaštitili perite ruke nakon rukovanja s elektronikom, a kako bi zaštili svoju obitelj – prije rukovanja s elektronikom koju dijelite.

Kupaona

Ova lista ne bi mogla proći bez kupaone, a razlog tome je prilično jasan – u njoj se tuširamo, obavljamo nuždu i baš zbog toga je većina često i čisti. Toaletna školjka ipak ima jednu manu, a ona je da pri puštanju vode, čestice i kapljice izliječu van školjke i zbog toga bakterije fekalnog porijekla završavaju na mjestima gdje ih ne želimo, poput četkice za pranje zuba ako se ona nalazi u blizini školjke.

Zbog toga, potrudite se spustiti poklopac od školjke svaki puta kako bakterije ne bi završile na drugim mjestima. Također, obratite pozornost na pod u kupaoni te posebno na ručku, odnosno tipku za puštanje vode, kao i na slavinu. Osim toga, pobrinite se da vaše četkice za zube nisu u blizini WC školjke, kao i što trebate redovno čistiti čašu u kojoj vam četkice za zube stoje. 

Saznajte pogoduju li antibakterijski sapuni razvoju bakterija, te iskušajte limunsku kuru za jačanje imuniteta!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo