Zdravlje

Zdravlje

Procjepljivanjem protiv HPV-a mogli bismo spriječiti većinu zloćudnih bolesti vrata maternice

U Hrvatskoj oko 100 žena još uvijek umire od raka vrata maternice. Faktori rizika za rak vrata maternice su i spolno prenosive infekcije te pušenje, a najčešće je rak vrata maternice uzrokovan virusom HPV

Faktori rizika za rak vrata maternice su i spolno prenosive infekcije i pušenje, a najčešće, ako ne uvijek, rak vrata maternice uzrokovan je spolno prenosivim virusom koji se zove HPV ( humani papiloma virus) visokog rizika. On uzorukuje i zločudne bolesti rodnice, vanjskog spolovila žena i muškaraca te genitalne bradavice.

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40 do 59 i 80 do 84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III ) u dobi od 30 do 34 godine. Najveći porast pojavnosti raka vrata maternice prisutan je u dobnim skupinama od 20 do 35 godina, a u Hrvatskoj nažalost još uvijek oko 100 žena godišnje umire od raka vrata maternice.

U predstadiju raka vata maternice simptomi će u većini slučajeva izostati, dok uznapredovali stadij najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Shutterstock

Metode ranog otkrivanja raka vrata maternice su: papa test, HPV tipizacija, kolposkopija, biopsija i konizacija.

Rak vrata maternice može se spriječiti

Danas sa sigurnošću znamo da je glavni čimbenik nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena visokorizičnim humanim HPV-om.

Skupinu HPV-a čini više od 200 tipova, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena.

Više od 80 % slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18. Ti tipovi HPV-a visokog rizika svojom dugotrajnom prisutnošću u organizmu mogu uzrokovati neoplastične promjene visokoga stupnja koje, ako su neliječene, mogu uzrokovati rak.

Cijepljenje protiv HPV-a dječaka i djevojčica te mladića i djevojaka preporučljivo je radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i može zaštititi od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cjepivo je testirano na učinkovitost i sigurnost, primjenjuje se u svim razvijenim zemljama svijeta te medicinska struka jasno preporučuje cijepljenje.

Foto: Shutterstock

Procjenjuje se da, kada bi se većina mladih danas procijepila, uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preventivne preglede, mogli bismo spriječiti većinu zloćudnih bolesti vrata maternice, rodnice, vanjskog spolovila žena i muškaraca te genitalnih bradavica.

Cijepljenje protiv HPV-a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a. Više informacija o besplatnom cijepljenju možete dobiti u zavodima za javno zdravstvo (školska medicina i epidemiologija) čije podatke za kontakt možete pronaći na mrežnoj stranici http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/ te kod izabranog liječnika specijalista opće / obiteljske medicine ili ginekologije.

Važnost papa testa

Papa test kao preporučenu metodu probira u Republici Hrvatskoj potrebno je započeti raditi sa 21 godinom ili u konzultaciji s ginekologom u ranijoj ili kasnijoj životnoj dobi s početkom spolne aktivnosti. Probirno testiranje s najboljim rezultatima otkrivanja premalignih promjena je kotestiranje citološkim papa testom i HPV tipizacijom zajedno.

Često postavljeno pitanje u ginekološkoj ordinaciji je: da li se papa testom dijagnosticira HPV (humani papiloma virus)?

Papa testom otkrivamo promjene na vratu maternice koje su posljedica infekcije HPV -om. Promjene na stanicama vrata maternice koje je prouzročio HPV, posebice HPV visokog stupnja rizika, su moguće prekanceroze.

Foto: Shutterstock

Prekancerozne promjene mogu s vremenom, ako se ne liječe ili spontano ne prođu, postati karcinom vrata maternice. Papa testovi se po težini rizika za razvoj raka vrata maternice klasificiraju u: promjene se visokim stupnjem rizika za razvoj karcinoma te promjene niskog stupnja rizika za karcinom i uredne papa testove.

Nakon očitanog papa testa preporuča se kontaktirati ginekologa kako bi se pravilno protumačio dobiveni rezultat papa testa i shvatio osobni rizik za razvoj raka vrata maternice.

U Republici Hrvatskoj citološka klasifikacija rizika na očitanom papa testu koristi pojmove iz Bethesda klasifikacije poput široko poznate skraćenice CIN, ali i pacijentima manje poznate klasifikacijske pojmove poput ASCUS, AGC, AGC-NOS, ASCH itd . Stoga je potrebno tumačenje liječnika o značenju klasifikacijskih pojmova i o osobnom riziku za razvoj raka vrata maternice.

Papa test na indirektan način otkriva postojanje HPV-a. Kada se dobije papa test s promijenjenim stanicama tada postoji opravdana sumnja na postojanje HPV infekcije. To još uvijek ne znači sa sigurnošću da se radi o HPV-u, ali je vjerojatnost visoka. Stoga pacijenticama nakon papa testa s atipijama tj abnormalnim stanicama preporučujemo napraviti i HPV tipizaciju. HPV testiranjem tj HPV tipizacijom mogu se pouzdano otkriti visoko onkogeni sojevi HPV-a.

Ako još niste, ovo će vas uvjeriti da cijepite sinove protiv HPV-a – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

HPV tipizacija je neinvazivna, uglavnom posve bezbolna pretraga, pacijentu nalik na uzimanje papa testa. HPV tipizaciju radimo s dva osnovna cilja. Prvi je otkriti postojanje HPV i na taj način povećati točnost papa testa, a drugi je predvidjeti tijek promjene na vratu maternice.

Postoji više tipova HPV virusa i ne nose svi tipovi virusa jednaki rizik za karcinom vrata maternice. Najrizičniji tipovi HPV virusa za razvoj vrata raka maternice su HPV tip 16 i HPV tip 18, a ostali HPV sojevi visokog rizika nose nešto manji rizik od prethodno spomenuta 2 soja.

Virusi niskog stupnja rizika ne uzrokuju atipije teže od CIN 1, ne uzrokuju karcinome vrata maternice, ali se povezuju s kondilomima tj. bradavicama anogenitalne regije koje mogu predstavljati kozmetski i emocionalni problem. Pacijenticama sa promjenama na papa testu savjetujemo daljnju obradu odnosno HPV tipizaciju i kolposkopiju.

Kolposkopijom se mogu otkriti promjene

Kolposkopija je pretraga koja je neinvazivna i bezbolna i obavlja se optičkim instrumentom kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice i na temelju raspoznavanja promijenjenih uzoraka rasporeda krvnih žila i izgleda površine vrata maternice otkriva proširenost i težina promjene na vratu maternice.

Na temelju opisanih probirnih testova ( papa test, HPV tipizacija, kolposkopija ) razabiremo žene koje imaju povećani rizik za razvoj raka vrata maternice od onih koje nemaju i pri tome se donose odluke o daljnjoj dijagnostici i liječenju.

Kondilome koji su uzrokovani HPV niskog stupnja rizika odstranjujemo krioterapijom i drugim metodama ablacije.

Liječenje neoplastičnih promjena vrata maternice

U liječenju neoplastičnih promjena vrata maternice nužno je primjenjivati algoritme medicine temeljene na dokazima i preporuke HDGO (Hrvatskog Društva za Ginekologiju i Opstetriciju ), Hrvatskog društva za kolposkopiju i cervikovaginalnu patologiju i kao i svjetskih i evropskih udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju (IFCPC – The International Federation of Cervical Pathology and Colposcopy).

Danas se u liječenju većinom primjenjuju minimalno invazivni dijagnostički i terapijski zahvati koji se provode u lokalnoj anesteziji (biopsije, LETZ biopsije i LETZ konizacije) kao i konizacije u općoj anesteziji.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo