Riješite se ovog problema koji ubija želju za seksom u srednjim godinama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Riješite se ovog problema koji ubija želju za seksom u srednjim godinama

Shutterstock

Poduzimanje aktivnih koraka za sprječavanje iscrpljenosti može biti najvažnija stvar koju žena i njezin partner mogu učiniti kako bi potaknuli aktivan, zdrav seksualni život.

Istraživanja pokazuju da ženama interes za seks opada u srednjim godinama više nego kod muškaraca. Nedostatak želje ponekad prati pad seksualnog zadovoljstva, osobito kad se radi o vezi koju prati nezadovoljstvo. Međutim, žene ponekad osjećaju kao da im nešto nedostaje čak i u nekim slučajevima kad seksualna intimnost nije nužno u korelaciji s nezadovoljstvom u vezi.

Samopercepcija
Razlozi opadanja želje kod žena u srednjim godinama opsežno su proučavani, a podaci istraživanja identificirali su širok raspon bioloških, psiholoških i sociokulturnih čimbenika. Primjerice, među glavnim krivcima su hormonalne promjene povezane s menopauzom, debljanjem, promjenama raspoloženja i poremećajima spavanja koji često utječu na percipiranu seksualnu privlačnost žene, što je posebno poguban trend u kulturi koja cijeni mladost i ljepotu žena. Osim toga, srednje godine imaju tendenciju ženama donijeti val odgovornosti koje se odjednom naizgled sudaraju. Briga o djeci i starijim roditeljima uz istovremeno upravljanje karijerom, često je jednostavno previše.

Shutterstock

Nova studija objavljena u Journal of Sex Research daje zanimljiv trag. Autori su analizirali podatke britanskog Nacionalnog istraživanja seksualnih stavova i životnih stilova, koje je obuhvatilo 2133 sudionice.

Što je glavna stvar koja dovodi do pada seksualnog interesa?
Odgovor zapravo ne iznenađuje – iscrpljenost. U svijetu u kojem su žene prisiljene preuzeti pretjeran broj uloga – biti majka, supruga, kći i poslovna žena, koja uz sve mora brinuti i da kuća uvijek bude čista, ručak spreman, frižider opskrbljen namirnicama, da svaki rođendan bude organiziran, kao i aktivnosti nakon vrtića ili škole, a uz sve to ona da bude u formi i dotjerana – nije baš neobično da se želja za seksom smanjuje.

Sramite li se ponekad svog tijela? Evo kako da prestanete napokon to raditi

Kako riješiti ovaj problem?
Zapravo, vrlo jednostavno. Žene ne trebaju sve same. Potaknite ih da “prestanu”. Kuća ne mora uvijek biti savršeno čista i organizirana, a djeca školske dobi definitivno mogu preuzeti više obaveza na sebe. Prigrlite nesavršenost. Potaknite partnere da preuzmu više odgovornosti. To vrijedi i za posuđe i za rublje i za sav emocionalni rad koji je potrebno uložiti u vođenje kućanstva. Dozvolite partneru da pomogne u planiranju aktivnosti i predviđanju važnih događaja. Potaknite žene da se posvete sebi. To podrazumijeva raditi stvari koje unose zadovoljstvo i pozitivne emocije u život. Istraživanje Barbare Fredrickson pokazuje da pozitivne emocije grade otpornost ega, čineći nas sposobnijima nositi se s izazovima svakodnevnog života. Žene ne bi trebale razmišljati o užitku kao o “poslastici”. To je vitalni sastojak za mentalno zdravlje. Potaknite žene da zapošljavaju pomoć. Ako je moguće, oslonite se na podršku obitelji i prijatelja, a ako si to možete priuštiti, unajmite pomoć.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo