Zdravlje

Zdravlje

‘Roboti će obavljati 70 posto zahvata, ali neće zamijeniti čovjeka. Za sada’

Prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurskog drustva, Foto: Neva Žganec/PIXSELL

Našli smo adekvatan način liječenja Parkinsonove bolesti, a operacijom anuliramo i simptome epilepsije, kaže prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva

Dubinska mozgovna stimulacija (DBS) postala je vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do znatnih nuspojava te je izražena onesposobljenost. Od svih zemalja u okruženju, DBS se prvo počeo raditi u Hrvatskoj, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog u svijetu.

Funkcijska neurokirurgija je sad na vrhuncu napretka na svjetskoj razini, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom ove metode su velike. U Kliničkoj bolnici Dubrava nedavno je održan međunarodni skup iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije kojem su nazočili najveći stručnjaci iz Engleske, Češke, Egipta, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije i Slovenije, a cilj je bila razmjena znanja i iskustva te usporedba rezultata metode liječenja.

Ovaj je vitamin najbolja “hrana za mozak”, nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje

Umjetna inteligencija

Iako je bio izuzetno zauzet zbog sudjelovanja na svakom panelu i svakoj raspravi, prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik Odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju, ipak je odvojio vrijeme i ekskluzivno za Ordinaciju govorio o napretku neurokirurgije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Hrvatska ima izuzetno jake kadrove glede medicine i zaista možete biti ponosni na sva dostignuća koja su do sada ostvarena na području medicine. Sama činjenica da je KB Dubrava primijenila DBS već 300 puta velika je stvar. Isto tako, Hrvatska je na području neurokirurgije uspješno napravila na desetke teških operacija. KB Dubrava se danas, sa sigurnošću vam mogu tvrditi, svojim postignućima popela na visoku svjetsku razini. Uz mnoge teme na ovom kongresu, drago mi je što smo razgovarali i o Parkinsonovoj bolesti, poremećajima pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstancije dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta, jer smo na neki način uspjeli naći adekvatno liječenje koje svaki dan sve više moderniziramo. Razgovarali smo i o epilepsiji i kompleksnosti te bolesti, a sada smo počeli obavljati i uspješne operacije kako bismo u potpunosti anulirali njezine simptome te kako bi se ljudi u potpunosti oporavili. Razmijenili smo mišljenja o mnogim kompleksnim i opasnim bolestima na području neurokirurgije, kazao je prof. Ahmed M. Alkhani.

U KB Dubrava primijenili su DBS več 300 puta Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Upitali smo ga i za mišljenje o tezi o kojoj se sve češće govori, a to je će u budućnosti roboti sami obavljati operacije i da uloga liječnika neće biti toliko utjecajna i važna, oni će zapravo biti samo promatrači jer će roboti biti programirani da vode cijelu operaciju.

Možda će u budućnosti roboti obavljati 70 posto zahvata, ali, za sada, sa sigurnošću mogu tvrditi, roboti nikad neće zamijeniti čovjeka. Naša uloga je još uvijek važna i bitna u svim tim zahvatima. Danas u našim zahvatima koristimo robote i umjetnu inteligenciju, ali još uvijek tvrdim da robot ne može zamijeniti čovjeka u tom polju, u ovom momentu, uvjeren je prof. Ahmed M. Alkhani.

Kako dolazi s Bliskog istoka, upitali smo ga kakva je ondje opća situacija i tehnologija u medicini, s obzirom na to da je na početku govorio da Hrvatska ima jako i moćno medicinsko osoblje.

Robotska neurokirurgija u KB Dubrava: Dr. Almahariq stimulacijom mozga liječi Parkinsona

Budućnost medicine

Istaknuo je kako je na Bliskom istoku problem to što nije dovoljno imati samo dobre stručnjake i liječnike, jer je riječ o teškim ekonomskim situacijama.

Znate što se događa na Bliskom istoku – ratovi, razaranja… Ali u sigurnim i razvijenim zemljama poput zemalja Zaljeva i Saudijske Arabije, odakle dolazim, naše sposobnosti nisu ništa manje od zemalja Europske Unije i Zapada. Saudijska Arabija u medicini je danas izuzetno jaka jer država ne štedi ni na tehnologiji ni na obrazovanju i možemo biti veoma ponosni zbog toga. Ako želiš imati zdravu naciju, moraš imati razvijenu medicinu. Medicinski kadar u Saudijskoj Arabiji obavlja operacije diljem zemlje jer su to visokoobrazovani stručnjaci i gotovo svi su studirali na izuzetno prestižnim fakultetima diljem svijeta, u SAD i zemljama EU. Danas nemamo potrebu za medicinskim kadrom izvana, kako je to bilo prije 20 godina. S ponosom mogu istaknuti da danas učimo mlade u Saudijskoj Arabiji i da nema potrebe da odlaze na specijalizacije izvan naše zemlje. Budućnost medicine jako je svijetla. Operativni zahvati postali su jako sigurni, ima mnogo bolesti koje su bile neizlječive, a danas ih uspješno liječimo, ali uvijek smo pred izazovima novih bolesti kao što je to bila korona. I u budućnosti ćemo se uvijek suočavati s novim nepoznatim bolestima, kazao je prof. Ahmed M. Alkhani.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo