Zdravlje

Zdravlje

Savjeti za zdrave kosti u svakoj životnoj dobi

Shutterstock 1033641586

Zdrave kosti ključne za održavanje naše kvalitete života od djetinjstva do starosti, evo nekoliko savjeta za održavanja zdravih i jakih kostiju u svakoj životnoj dobi.

Zdrave kosti ključne za održavanje naše kvalitete života od djetinjstva do starosti, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam kod održavanja zdravih i jakih kostiju u svakoj životnoj dobi.

Redovito testirajte gustoću kostiju

Kako biste odredili zdravlje svojih kostiju i rizik od osteoporoze, razmislite o testiranju gustoće kostiju počevši od 50. godine (ili ranije ako imate faktore rizika). To može upravljati preventivnim naporima i pomoći u ranom otkrivanju gubitka koštane mase.

Shutterstock

Držite svoju težinu pod kontrolom

Pretilost može opteretiti vaše kosti i zglobove, dok manjak težine povećava rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju. Uravnotežena prehrana i česta tjelovježba pomoći će vam da postignete željenu težinu.

Osteoporoza je epidemija 21. stoljeća – kako zaštititi svoje kosti?

Shutterstock

Konzumirajte zdravu i uravnoteženu prehranu

Budući da je kalcij neophodan za zdrave kosti, pobrinite se da vaša prehrana sadrži niz namirnica bogatih kalcijem, kao što su mliječni proizvodi (mlijeko, sir, jogurt), zeleno lisnato povrće (kelj, špinat, ostala zelenjava), obogaćene žitarice, tofu, bademi, sardine. Kako biste pomogli vašem tijelu da apsorbira kalcij, trebali biste u svoje obroke uključiti i namirnice poput žumanjaka, obogaćenog mlijeka, soka od naranče i žitarica, kao i masnu ribu (losos, skuša).

Pokušajte dobiti što više sunčeve svjetlosti kako biste potaknuli prirodnu proizvodnju vitamina D u tijelu. U svakoj životnoj dobi, ovi izbori hrane promoviraju zdrave kosti i jake kosti općenito.

Shutterstock

Usvojite aktivan i zdrav način života

Održavanje idealnog zdravlja kostiju tijekom života zahtijeva čestu tjelesnu aktivnost uz aktivan i zdrav način života. Vježbe koje uključuju nošenje utega posebno su korisne jer podupiru razvoj i održavanje gustoće kostiju. Vježbe koje opterećuju kosti, poput hodanja, trčanja, plesa, planinarenja i treninga otpora, uzrokuju da one progresivno postaju jače i gušće.

Da biste dobili maksimalnu korist, pokušajte većinu dana u tjednu imati najmanje 30 minuta aktivnosti s utezima. Vježbe koje uključuju dizanje utega poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, mentalno zdravlje i opću tjelesnu kondiciju uz poboljšanje zdravlja kostiju.

Shutterstock

Izbjegavajte pušenje i ograničite konzumaciju alkohola

Propadanje kostiju može biti rezultat obilnog unosa alkohola i redovitog pušenja. Uvijek se preporučuje i sugerira prestati pušiti i ograničiti konzumaciju alkohola za zdrave kosti.

Pušenje je štetna navika
Shutterstock

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo