Zdravlje

Zdravlje

Šest zdravstvenih misterija koje sigurno muče i vas

Jeste li se ikada pitali je li mrkva zaista dobra za zdravlje naših očiju? Ili, pak, zašto nam se koža ježi? Odgovori na ta, ali i na neka druga pitanja donosimo u recima koji slijede.

1. Zašto se javlja glavobolja dok jedemo nešto hladno?

Svi ste se vjerojatno barem jednom u životu susreli s kratkom i pulsirajućom glavoboljom nakon što ste pojeli ili popili nešto jako hladno kao što je, recimo, sladoled. Zašto se to događa? Naime, živčani završeci se nalaze u vašim ustima, ali oni informaciju prenose do mozga gdje ćete naposljetku i osjećati bol. Zašto se bol javlja na jednom mjestu, a drugom joj je uzrok nitko ne može sa sigurnošću objasniti. Također, poznato je da je ovakva vrsta glavobolje češća kod osoba koje su sklonije migrenama. No, to nije razlog da se odreknemo svojih omiljenih ledenih užitaka.

Sporije i laganije konzumiranje sladoleda ili hladnih napitaka spriječit će neugodnu glavobolju. Također, jednom kada dođe do glavobolje, najbolje ju je smiriti tako što ćemo popiti nešto toplo.

2. Zašto nam se pojavljuje vosak u ušima?

Pojava za koju često mislimo kako ne donosi ništa dobro i kako samo narušava estetiku zapravo je iznimno korisna. Naime, vosak u uhu, odnosno cerumen, proizvodi se u žlijezdama vanjskoga uha kako bi zaštitio unutarnje uho od mogućih infekcija. Njegova ljepljiva tekstura sprječava ulazak prašine, prljavštine pa i raznih kukaca u uho. Ono što bismo trebali znati je da ne trebamo pretjerivati u čišćenju ušiju jer time, osim što možemo prouzrokovati ozbiljnu ozljedu, možemo ukloniti i zaštitu koja nam je itekako potrebna kada je zdravlje uha u pitanju.

3. Zašto nam se koža ježi?

Kada vam je hladno, dolazi do kontrakcije mišića koji se nalaze oko folikule dlake što rezultira dizanjem ili spuštanjem dlake. Ova reakcija nam je ostala kao atavizam naših predaka budući da je tisućama godina unazad nakostriješena dlaka kod sisavaca označavala jedan način samoobrane. Upravo zato se najčešće ježimo kada nam je hladno ili kada smo prestrašeni.

4. Jesu li mrkve zaista dobre za vaše oči?

Odgovor je potvrdan. Mrkve, kao i bilo koja druga hrana koja obiluje vitaminom A iznimno je dobra za vaše oči. Na tom popisu svakako možemo dodati i batat, kelj, mango ili papaju. U pravilu, najviše beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u prijeko potrebni vitamin A, nalazimo u narančastom i crvenom voću i povrću.

5. Zašto nam se usne stanjuju kako starimo?

Što smo stariji naše tijelo proizvodi sve manje kolagena. A upravo kolagen, protein koji našoj koži daje mekoću, daje našim usnama i mekoću i punoću. Osim toga, smanjenje kolagena može prouzrokovati i sunčevo zračenje tako da je jedan od načina da zaštitimo svoje usne i sačuvamo njihovu punoću i taj da ih – štitimo od sunca.

6. Zašto štucamo?

Prejedanje, alkohol, uzbuđenje ili stres mogu nadražiti frenične živce koji kontroliraju dijafragmu i zbog kojih dolazi do kontrakcije dijafragme, ali izvan naše svjesnosti i mogućnosti kontrole. U istom trenutku zatvore se naše glasnice i sve to rezultira grčevima koji proizvode zvuk karakterističan za štucanje. Štucanje obično traje svega par minuta i nema nekoga posebnoga lijeka za nj. Ono što se savjetuje svakako je zadržavanje zraka i strpljivost dok štucanje ne prođe.

Foto: Shutterstock

J. R.

Riješite se glavobolje u par minuta uz prirodne namirnice

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo