Zdravlje

Zdravlje

Stara smo nacija i sve je više pacijenata s kroničnom boli

Poliklinika Prva liječi i bolove kod djece

Osječka ‘Poliklinika Prva’ prva je privatna poliklinika za liječenje boli. Koriste minimalno invazivne metodame, terapije ili akupunkturu, ovisno o razini boli

Medicinska se praksa svakodnevno suočava s povećanjem broja oboljelih od kroničnih bolesti. Jedna od njih je i kronična bol. Prema Međunarodnom udruženju za proučavanje boli, bol se definira kao neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva. Akutna je bol normalan, predvidljiv fiziološki odgovor na štetni podražaj, izazvan akutnom bolesti, koji narušava zdravlje i ugrožava tjelesni integritet te stoga ima upozoravajući zaštitni učinak. Problem nastaje kada ona ne prestaje ni nakon što je podražaj prošao i traje mjesecima, a katkad i godinama. Tada više nema zaštitnu ulogu, već postaje kronična bolest koja znatno narušava kvalitetu života i potrebno ju je liječiti. Budući da se većina bolesnika teško nosi s neprestanim bolovima, česta je pojava i psihičkih poremećaja poput depresije i anksioznosti.

Laser akupunktura za djecu

Po Montrealskoj deklaraciji iz 2010. godine, liječenje boli je temeljno ljudsko pravo. Akutni bolovi, kao i dugotrajna, odnosno kronična bol danas se uspješno liječe. Zašto je bol potrebno liječiti, a ne trpjeti, objašnjavaju nam Darija Venžera – Azenić i Marica Kristić, obje specijalistice anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja koje su nedavno u Osijeku otvorile prvu privatnu polikliniku za liječenje boli – Poliklinika Prva.

Naši su pacijenti osobe s glavoboljama, bolovima u vratu, leđima ili zglobovima, reumatskim bolestima. Česti su i neuropatski bolovi koji nastaju zbog oštećenja živčanog sustava, primjerice polineuropatija uzrokovana šećernom bolešću, pritiskom na živac kod sindroma karpalnog kanala te nakon amputacija ili trauma. Sve nam se češće javljaju i roditelji čija djeca pate od glavobolja, vezano uz moderni način života s učestalom uporabom pametnih telefona i računala ili povećanog pritiska u školi. Kod male djece, zbog straha od akupunkturnih iglica, provodimo i laser akupunkturu koja je potpuno bezbolna, započinje dr. Darija Venžera-Azenić.

Često se budite s glavoboljom? Ovo je 10 mogućih uzroka boli

Obje su zaposlene na Zavodu za liječenje boli u Kliničkom bolničkom centru Osijeku, koji je vodeća institucija u Hrvatskoj u tom području. Liječiti bol u osječki KBC dolaze pacijenti iz Dubrovnika, Splita, Rijeke, Zagreba… dok je ova bolnica često odredište i brojnim liječnicima iz svih krajeva Hrvatske, koji ovamo dolaze na edukaciju.

Stara smo nacija pa je samim time sve više pacijenata s kroničnim bolestima, a time i s kroničnom boli. Je li to perspektiva koja nas u budućnosti očekuje u još većoj mjeri? Sigurno jest, složit će se naše sugovornice. Kako se tome suprotstaviti?

Velik dio pacijenata smatra kako ne treba uzimati nikakve lijekove protiv bolova, nego trpjeti bol, a to je problem s kojim se često susrećemo. I to je pogrešno. Dugotrajno trpljenje boli zasigurno će kasnije otežati liječenje, veća je vjerojatno da se razvije tzv. neuropatska bol koja je onda još veći izazov u liječenju. A samo trpljenje boli utječe na cijeli organizam, pa tako trpi i srce, s povećanim otkucajima, s povećanim krvnim tlakom, jedan je to stres za organizam i može dovesti do novih bolesti, upozorava dr. Marica Kristić.

Začarani krug

Dr. Venžera – Azenić nadovezala je kako se na taj način ulazi u začarani krug jer trpljenje boli dovodi do generaliziranog stresa, što opet pogoršava stanje. Primjerice, bolovi u vratnoj kralježnici i glavobolje često su povezani sa stresom i pogoršavaju se. Poseban je problem bol kod bolesnika s malignom bolesti.

Prema podacima Europskog onkološkog društva, gotovo 90 posto bolesnika oboljelih od malignih bolesti u određenoj fazi bolesti trpi bol, a više od jedne trećine bolesnika s boli ocijenilo je bol kao umjerenu do tešku. Nažalost, prema istim podacima, više od 40 posto bolesnika ne prima zadovoljavajuću analgetsku terapiju. Strah od boli jedan je od najčešćih razloga zabrinutosti bolesnika po postavljanju dijagnoze maligne bolesti. Neuklonjena snažna bol ima razorne fizičke, emocionalne, socijalne, ekonomske i duhovne posljedice te negativni učinak na ishod liječenja i upravo je stoga pravovremeno liječenje boli izrazito važno, kažu naše sugovornice.

Bol je osobni, subjektivni doživljaj pa ne postoje realni, egzaktni parametri za njezino mjerenje. Pacijenta se, stoga, najčešće uputi da procijeni bol na ljestvici od nula do 10 i po tome liječnici zaključuju je li bol umjerena, jaka ili izrazito jaka. Dok će netko sa sedmicom biti funkcionalan, netko će, opet, s tolikim intenzitetom boli ležati u krevetu.

Kronična bol može biti i zasebna bolest

U Poliklinici Prva bol se liječi farmakoterapijom, minimalno invazivnim metodama, akupunkturom i terapijama Emmett i Bowen, ovisno o vrsti i intenzitetu boli. Poliklinika je opremljena suvremenom opremom za fizikalnu terapiju kao i timom vrhunskih stručnjaka koji uz fizikalnu terapiju provode i programe liječenja i ublažavanja reumatskih, degenerativnih, posttraumatskih i neuroloških bolova. Nude i prijeoperacijske preglede bolesnika koji će biti podvrgnuti nekoj od vrsta anestezije kao i male kirurške zahvate.

Akupunkturu je sada već davne 1979. godine priznala Svjetska zdravstvena organizacija, što dosta nas ne zna. Dakle, nije riječ o alternativnoj medicina, navodi dr. Venžera – Azenić.

Dosta lijekova za liječenje boli ima i protuupalni učinak pa se, uz liječenje boli, ponekad istodobno liječi i sama bolest. Bol liječi svaki liječnik, ovisno o njezinoj vrsti, no ono što anesteziologe razlikuje od drugih specijalista je to što anesteziolozi svakodnevno u svom radu koriste jake opijate pa imaju izuzetno vrijedno iskustvo, posebice ako je riječ o malignoj boli.

Liječenje boli vrlo je važan segment naše specijalizacije, za razliku od većine drugih liječničkih specijalizacija, pojašnjavaju naše sugovornice.

Kada nas nešto boli, prva adresa na koju ćemo se zaputiti jest liječnik obiteljske medicine. Ako nam farmakoterapija koju nam naš obiteljski liječnik propiše ne pomogne, najbolji je to pokazatelj da trebamo zatražiti pomoć stručnjaka za liječenje boli kako bismo mogli normalno funkcionirati, raditi, stvarati…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo