Stiže toplinski val, uz vodu, ovaj će vas napitak spasiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Stiže toplinski val, uz vodu, ovaj će vas napitak spasiti

Shutterstock

Uz visoke temperature koje prijete ovih dana, prije svega je važno piti puno tekućine kako biste izbjegli iscrpljenost, ali i srčani udar. Ipak, voda sama po sebi nije dovoljna za izdržati vrućine, organizmu je potrebna dodatan pomoć, posebno ako ste aktivni.

Visoke temperature već su u punom mahu, a ljeto službeno još nije ni počelo. Stoga je važno biti spreman i upoznati se s najvažnijim uputama za zaštitu od vrućine i svih posljedica koje toplinski valovi mogu ostaviti, upozorava HZJZ.

Shutterstock

Što se događa u našem tijelu prilikom velikih vrućina?

Evo kako vrućine mogu utjecati na ljudski organizam.

 • Krvne žile se šire (vazodilatacija), zbog čega se tlak snižava
 • Promjena krvnog tlaka može uzrokovati slabost i nesvjesticu
 • Srce ubrzano kuca pa može doći i do infarkta
 • Smanjuje se cirkulatorni volumen, a krv postaje gušća što može uzrokovati trombozu
 • Hlađenjem tijela, odnosno znojenjem, iz tijela se gube tekućina i elektroliti, a intenzivno znojenje može uzrokovati toplinske grčeve i iscrpljenost
 • UV zračenje može uzrokovati nastanak zloćudnih novotvorina na koži (npr. melanom)
 • UV zračenje može uzrokovati razvoj mrene na oku
Shutterstock

Naravno, hidracija je i dalje najvažnija stavka ako želite zaštititi zdravlje. Kako navode stručnjaci posebno je važno piti vodu ako ste fizički aktivni, no još je važnije nadoknaditi gubitak tekućine esencijalnim mineralima poznatima kao elektroliti, koji uključuju natrij, kalcij, kalcij i klor, koji se gube znojenjem, a može dovesti do dehiracije.

Dehidracija je stanje koje se javlja kada čovjek izgubi više tekućine nego što je konzumirao te tako poremeti osjetljivu ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama.

Simptomi dehidracije

Najbolji pokazatelj kvalitetne hidratacije ili pak manjka vode u organizmu je mokraća. Svijetla i bistra mokraća je znak dobre hidratacije, dok je tamna i mutna mokraća znak manjka vode u organizmu. Osim mokraće, postoje drugi znakovi koji upućuju na manjak vode u organizmu, a to su: suha usta, ljepljiva i gusta slina, crvenilo u licu, pospanost i umor, žeđ, smanjena potreba za mokrenjem, urin tamno žute boje, glavobolja, zatvor ili tvrda stolica.

Shutterstock

Elektroliti su najbolji način za nadoknadu izgubljene tekućine.

Dr. Sakiko Minagawa, pojašnjava kako oni igraju veliku ulogu u funkcioniranju mišića i živaca, krvnog tlaka, te dodaje kako je iznimno važno nadoknaditi sve izgubljeno znojenjem. Isto tako valja imati na umu ako pijete previše vode, a nimalo napitaka koji sadrže elektrolite, oni će lakše i odlaziti iz tijela.

Vrućina može izazvati ozbiljne i psihičke posljedice

Zaključak je da morate paziti kako nadoknađujete elektrolite tijekom ljetnih mjeseci, posebno sada kada nas čekaju velike vrućine i mogući toplinski udari. Započnite dan s napitkom koji ih sadrži, a isto tako pazite da unosite namirnice koje ih sadrže poput zelenog lisnatog povrća i voća.

Shutterstock

Kako se još možemo zaštititi?

 • Jedite umjereno, a neka vaša prehrana bude bazirana na sezonskom povrću i voću.
 • Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala.
 • Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale.
 • Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge, a ako radite ili trenirate na otvorenom uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tekućine – 1.5 čašu svakih 30 minuta.
 • Isto tako izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo