Zdravlje

Zdravlje

Što sve može uzrokovati upalu pluća i kako je prepoznati

Shutterstock

Protiv nekih uzročnika postoje cjepiva, a ponekad je upala pluća rezultat drugih bolesti. Najugroženiji su bebe i stariji od 65 godina te oni s kompromitiranim imunitetom

Glavni simptomi upale pluća su obično uvijek isti i lako ih je razaznati – poteškoće s disanjem, bol u prsima, kašalj i temperatura. No postoji nekoliko uzročnika ove bolesti. Upala pluća česta je komplikacija respiratornih bolesti, a najrizičnije skupine su vrlo mala djeca s nepotpuno razvijenim imunitetom te osobe s kroničnim bolestima i oštećenjima imunosustava, dok kod starijih od 65 godina često može biti i smrtonosna. U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 50 do 60 tisuća oboljelih od pneumonije, a oko 10.000 završi hospitalizirano. 

Tumori, KOPB, upala pluća i koronavirus – što pulmolog želi da znate u vezi ovih bolesti?

Nekoliko je glavnih uzročnika upale pluća: 

1. Bakterija 
Streptococcus pneumoniae, bakterija koja živi u gornjem dišnom sustavu, najčešći je uzročnik upale pluća. Može se razviti kao komplikacija virusne infekcije, prehlade i gripe, a postoji cjepivo kao prevencija.  

Mislilo se kako su pluća sterilno okruženje, bez bakterija, a sada znamo da to nije istina i da su naseljena bakterijama koje su bezopasne u normalnim okolnostima. Ponekad virusna oboljenja mogu poremetiti balans bakterija u plućima i tako dovesti do upale pluća, pojasnio je pulmolog dr. Marc A. Sala. 

I druge bakterije mogu biti uzročnik upale pluća, poput Legionella pneumophila (upala pluća uzrokovana ovom bakterijom se često naziva i Legionarska bolest), Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Haemophilus influenzae.

Shutterstock

2. Virusi 
Brojni virusi mogu biti odgovorni za nastanak upale pluća, a najčešći uzročnik kod djece je RSV (Respiratorni sincicijski virus). Ko dodraslih više problema radi virus gripe i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje  COVID-19. 

Tipični način za infekciju je kapljičnim putem. Liječenje virusne upale pluća obično uključuje antivirusnu tretman, dodaje dr. Sala 

Blaži oblik upale pluća lako možete “prehodati” – prepoznajte simptome na vrijeme

3. Gljivice 
Gljivična upala pluća je potencijalno opasna za osobe koje imaju kronične komplikacije ili oslabljen imunološki sustav. Ovakva upala rijetka je kod ljudi sa dobrim imunitetom. Oni koji imaju dijabetes, AIDS ili rak mogu biti u rizičnoj skupini. Do upale pluća izazvane gljivičnom infekcijom dolazi kad se udahnu spore gljivica, a najčešće se liječe lijekovima protiv gljivica. Ovo su najčešći uzročnici: 

  • Pneumocystis pneumonia (PCP) je posebno opasan oblik upale pluća uzrokovana gljivicama Pneumocystis jiroveci 
  • Groznica doline, uzrokovana gljivicom Coccidioides 
  • Histoplasma, uzrokovana gljivicom  Histoplasma 
  • Kriptokokoza, uzrokovana gljivicom Cryptococcus gattii 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo