Zdravlje

Zdravlje

Sve smo bliže cjepivu protiv dva najsmrtonosnija raka?

Shutterstock 1767084407

Ovim cjepivom trebali bi biti spriječeni recidivi raka debelog crijeva i raak gušterače

Znanstvenici su došli do možebitno revolucionarnog otkrića koje bi moglo pomoći oboljelima od dva najsmrtonosnija raka u svijetu. Proizveli su cjepivo koje bi trebalo sprječiti recidiv raka debelog crijeva i gušterače.  

Prvo istraživanje na ljudima, piše Daily Mail, otkrilo je da cjepivo, koje je razvila tvrtka Elicio Therapeutics, ima potencijala za smanjenje rizika od recidiva kod 100 posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još su u krvi imali markere raka.  

Rak debelog crijeva više nije bolest stariji od 60 godina! Tko sve treba paziti na simptome?

Iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost lijeka, ovo cjepivo moglo bi poboljšati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva i raka gušterače, rekli su znanstvenici koji su proveli istraživanje.  

Shutterstock

Isto cjepivo za sve

Za razliku od drugih eksperimentalnih cjepiva protiv raka u razvoju, ovo se ne treba prilagođavati svakome pacijentu, što ga čini dostupnijim i jeftinijim. Stručnjaci su testirali cjepivo na 25 pacijenata koji su imali jedan od dva raka na koja se odnosi, nakon odstranjenja tumora.   

To je period u kojem pacijent, koji još nije izliječen, ima u organizmu najmanje kancerogenih stanica, rekao je Pashtoon Kasi, direktor Istraživanja raka debelog crijeva na fakultetu Weill Cornell Medicine u SAD-u.

Nakon tretmana, razina biomarkera smanjila se kod čak 77 posto pacijenata, dok kod ostatka uopće više nije bilo biomarkera raka u krvi. 

Ovo je razlog zašto je rak gušterače tako teško otkriti i liječiti

Kako cjepivo djeluje?  

U cjepivu se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u tijelu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže cjepivu da putuje izravno do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imunološki sustav.

Cjepivo se prilikom tretmana ubrizgava u obje ruke i noge. Daju se četiri injekcije tjedno tijekom četiri tjedna. Pacijenti su nastavili s ovim procesom svaki drugi tjedan tijekom dva tjedna, a zatim su pauzirali prije početka tromjesečnog docjepljivanja. Faza docjepljivanja je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imunološki odgovor na cjepivo. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo