Zdravlje

Zdravlje

Prestanite pušiti danas, tijelo će vam zahvaliti već sutra

Pušenje je štetna navika

Pušenje je štetna navika

Premda mnogi misle da će trebati dugo vremena da se vide poboljšanja u zdravlju, vremenska linija za uočavanje stvarnih dobrobiti je zapravo dosta brza.

Pušenje je štetna navika koja može dovesti do teških zdravstvenih komplikacija i smrti. Kada osoba prestane pušiti, tijelo će se s vremenom početi prirodno oporavljati i vratiti vitalnost nepušača. Neki učinci, poput sniženog krvnog tlaka, vidljivi su gotovo odmah. Ostali učinci, poput rizika od razvoja raka pluća, bolesti srca i pluća, trebaju godine da se smanje na razinu nepušača. Međutim, svaka godina nepušenja smanjuje rizike i poboljšava cjelokupno zdravlje, što prestanak pušenja čini izvrsnim izborom za svakoga tko je počeo s tom navikom.

Vremenska crta

Čim osoba prestane pušiti, njeno se tijelo počinje oporavljati na sljedeće načine:

Nakon 1 sata
Već 20 minuta nakon zadnje popušene cigarete broj otkucaja srca opada i vraća se u normalu. Krvni tlak počinje padati, a cirkulacija se može početi poboljšavati.

svaka godina nepušenja smanjuje rizike i poboljšava cjelokupno zdravlje
svaka godina nepušenja smanjuje rizike i poboljšava cjelokupno zdravlje

Nakon 12 sati
Cigarete sadrže mnogo toksina uključujući ugljični monoksid, plin prisutan u dimu cigarete. Ovaj plin može biti štetan, ili smrtonosan u velikim dozama, i sprječava ulazak kisika u pluća i krv. Pri udisanju velikih doza ugljičnog monoksida u kratkom vremenu može doći do gušenja zbog nedostatka kisika. Nakon samo 12 sati bez cigarete tijelo se čisti od viška ugljičnog monoksida iz cigareta. Razina ugljičnog monoksida vraća se u normalu, povećavajući razinu kisika u tijelu.

Nakon 1 dana
Samo jedan dan nakon prestanka pušenja, rizik od srčanog udara počinje se smanjivati. Pušenje povećava rizik od razvoja koronarne bolesti srca snižavanjem dobrog kolesterola, što otežava vježbanje koje je zdravo za srce. Pušenje također povisuje krvni tlak i povećava stvaranje krvnih ugrušaka, povećavajući rizik od moždanog udara. U samo jedan dan nakon prestanka pušenja, krvni tlak osobe počinje padati, smanjujući rizik od srčanih bolesti zbog visokog krvnog tlaka izazvanog pušenjem. U ovom kratkom vremenu, razina kisika osobe će se povećati, čineći tjelesnu aktivnost i tjelovježbu lakšom, promičući navike zdrave za srce.

„Pušenje iz treće ruke“ izaziva sve veću zabrinutost – kako si pomoći i što treba znati?

Nakon 2 dana
Pušenje oštećuje živčane završetke odgovorne za osjetila mirisa i okusa. U roku od samo 2 dana nakon prestanka pušenja, osoba može primijetiti pojačan osjet mirisa i življi okus dok ovi živci zacjeljuju.

Nakon 3 dana
Tri dana nakon prestanka pušenja, razina nikotina u tijelu osobe se smanjuje. Otprilike tri dana nakon prestanka pušenja, većina ljudi će osjetiti neraspoloženje i razdražljivost, jake glavobolje i želju za pušenjem dok se tijelo odvikava.

Nakon 1 mjeseca
Za manje od jednog mjeseca, funkcija pluća počinje se poboljšavati. Kako pluća zacjeljuju i kapacitet pluća se poboljšava, bivši pušači mogu primijetiti manje kašljanja i nedostatka zraka. Povećava se atletska izdržljivost i bivši pušači mogu primijetiti obnovljenu sposobnost za kardiovaskularne aktivnosti, kao što su trčanje i skakanje.

Pušenje je štetna navika
Pušenje je štetna navika

Nakon 1-3 mjeseca
Sljedećih nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja cirkulacija se nastavlja poboljšavati.

Nakon 9 mjeseci
Devet mjeseci nakon prestanka pušenja, pluća se znatno oporavljaju. Nježne strukture poput dlaka unutar pluća, cilije, u tom su se periodu oporavile od dima cigareta. Ove strukture pomažu u izbacivanju sluzi iz pluća i pomažu u borbi protiv infekcija. Otprilike u to vrijeme mnogi bivši pušači primjećuju smanjenje učestalosti plućnih infekcija jer zacijeljene cilije mogu lakše obavljati svoj posao.

Pušači uvijek znaju rođaka ili susjeda koji nikada nije zapalio, a ima rak pluća. Evo i zašto…

Nakon 1 godine
Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca smanjuje se za polovicu. A s godinama, taj će rizik nastaviti padati.

Nakon 5 godina
Cigarete sadrže mnoge toksine koji uzrokuju sužavanje arterija i krvnih žila. Ti isti toksini također povećavaju vjerojatnost razvoja krvnih ugrušaka. Nakon 5 godina bez pušenja, tijelo se dovoljno oporavilo da se arterije i krvne žile počnu ponovno širiti. Ovo proširenje znači da je manja vjerojatnost da će se krv zgrušati, što smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od moždanog udara nastavit će se smanjivati ​​tijekom sljedećih godina.

Tijelo se sve više oporavlja

Nakon 10 godina
Nakon 10 godina, šanse osobe da oboli od raka pluća i umre od njega su otprilike prepolovljene u usporedbi s nekim tko nastavi pušiti. Vjerojatnost razvoja raka usta, grla ili gušterače znatno je smanjena.

Nakon 15 godina
Vjerojatnost od razvoja koronarne bolesti jednaka je onoj kod nepušača. Slično tome, rizik od razvoja raka gušterače smanjen je na istu razinu kao kod nepušača.

Nakon 20 godina
Nakon 20 godina, rizik od smrti od uzroka povezanih s pušenjem, uključujući i bolesti pluća i rak, pada na razinu osobe koja nikada u životu nije pušila. Također, rizik od razvoja raka gušterače smanjen je na onaj kod nekoga tko nikada nije pušio.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo