Zdravlje

Zdravlje

Trend mikro sunčanih naočala može jako oštetiti vid!

Vjerojatno ste primijetili one mini sunčane naočale za kojima su poznati postali ludi, a podsjećaju na trendove iz devedesetih, no nisu baš dobre za oči

Vrlo je jednostavno, manji okviri znače da u oči ulazi više svjetla. Veći će okviri bolje zaštititi oči. Osim toga, mnogi ove naočale nose malo niže na nosu, što ih udaljava od očiju. Dakle, mikro sunčane naočale izložit će oči UV zračenju sunca. UVA zrake penetriraju dublje u oči i oštećuju centralni vid, a UVB površinu oka. 

Kratkotrajno oštećenje vida

Osobe sa svijetlim očima pod većim su rizikom od štetnog UV zračenja, kao i djeca, te oni koji su bili na laserskom popravljanju vida.

Ako nakon nošenja malih sunčanih naočala primijetite da vam je vid zamagljen, oči pune suza i crvene ili ih imate potrebu stalno trljati, moguće je da imate kratkotrajno oštećenje vida

Naučite odabrati sunčane naočale prema obliku lica

Oftamolozi uvijek naglašavaju koliko je važno izabrati dobre sunčane naočale, a što se tiče trendova, ovaj biste trebali izbjeći i uvijek kupovati naočale sa što većim okvirima koji će pravilno zaštititi oči. Neka zaštita od UV zračenja bude što veća, najbolje 100 posto, što bi trebalo pisati na sunčanim naočalama. Ako mislite da tamnija stakla znače i veću zaštitu, varate se.

Foto: Instagram

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo