Zdravlje

Zdravlje

Tri razloga zašto ne mršavite, a sve radite kako treba

Smanjili ste unos nezdrave hrane, srezali porcije, vježbate, a kile stoje? Evo gdje griješite

Dijeta može biti dodatno frustrirajuća kad radite sve kako treba, a brojka na vagi se ne miče. Ili još gore, na sebi ne vidite napredak. No, male adaptacije i promjene mogu vam pomoći doseći cilj. Dijetetičar dr. Duane Mellor otkrio je koje vam sve prepreke mogu stajati na putu gubljenja kila. 

Proteini 

Ključ je unositi dovoljno proteina. Kad pokušavate srezati kalorije ne smanjujte unos proteina. Prvenstveno, hrana bogata proteinima, pogotovo ako se jede uz vlakna, će vas duže držati sitima

Dijetalna gazirana pića štetna za naše zdravlje, potvrđuju istraživanja

  Lakše ćete i kontrolirati porcije s komadom mesa ili ribe nego hranom koja ne sadrži proteine. Ultra obrađena hrana poput zaslađenih voćnih jogurta ili polugotovih obroka brže se probavlja pa ćete unijeti više kalorija samo da bi ubrzo opet bili gladni, pojašnjava dr. Mellor. 

  Prestroga dijeta 

  Mnogi misle da što je dijeta stroža i unos kalorija manji, to će kile brže nestajati. No to nije baš tako. Stručnjaci kažu kako prevelika redukcija kalorija može biti kontraproduktivna

   Jedete li premalo nećete imati dovoljno energije, a samim time ćete se i manje kretati, što će usporiti proces mršavljenja, pojasnio je dr. Mellor. 

   Shutterstock

   Unošenje premalo kalorija uzrokovat će i gubitak mišića, a ne sala. Za siguran i održiv gubitak težine britanska nacionalna zdravstvena organizacija preporučuje srezati 500 kalorija na dan i unositi do 1500 za žene te 2000 za muškarce – kako bi izgubili oko pola kile tjedno. 

   Pijete svoje kalorije 

   Pijete li previše slatkih pića uništit ćete sav napredak koji postižete vježbanjem i uravnoteženom prehranom. Pića će uzrokovati i nagli pad šećera pa ćete brže osjetiti glad. 

    Tijelo ne prepoznaje jednako energiju koja dolazi iz pića kao onu iz hrane pa ćemo unositi previše kalorija, kaže dr. Mellor te preporučuje da pijete vodu ili nezaslađena pića. 

    Dr. Mellor naglašava kako je važno pronaći model prehrane kojeg se možete dugoročno pridržavati kako bi održavali zdravu težinu. Jer lakše je skinuti kile nego održavati težinu i ne vratiti ih u kratkom roku.

    N. M.

    Ordinacija preporučuje

    card-icon

    Zdravstveni adresar

    S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

    card-icon

    Baza bolesti

    Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

    Možda će vas zanimati i ovo