Zdravlje

Zdravlje

Voda s cimetom glavni je saveznik u borbi protiv raznih bolesti  

Foto: Shutterstock

Više je vrsti cimeta pa pokušajte nabaviti onaj najkvalitetniji 

Kad se spomene cimet prve asocijacije su štrudla od jabuka, kuhano vino i Božić, no ovi mirisni štapići puno su moćniji. Cimet je bogat antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi u borbi protiv infekcija. Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti, a u Ayurvedi je lijek za dijabetes i bolju probavu. Kod prehlade, gripe i sinusitisa, u čaj s limunom i medom dodajte pola žličice cimeta, a za smirenje kašlja tri dana uzimajte žlicu meda s dodatkom četvrtine žličice cimeta. 

Hidratizirajući napitak

U dnevnu rutinu možete ubaciti vodu s cimetom, koja je bogata antioksidansima te ima brojne blagodati za vaše zdravlje. Osim što je napitak ukusan i hidratizirajuć, ima protuupalna svojstva, dobar je za zdravlje srca, snizuje kolesterol i može pomoći kod mršavljenja. Ona je u principu ohlađeni čaj od cimeta, koji se pokazao kao jedan od najučinkovitijih načina za regulaciju razine šećera u krvi, Istraživanja su pokazala da je uspješno snizio razinu glukoze u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tip 2. Časopis Diabetes Care objavio je rezultate kratkog istraživanja na 60 osoba (30 muškaraca i 30 žena) koje su bolovale od dijabetesa tipa 2. Dodavali su između jednog i šest grama cimeta prehrani kroz 40 dana nakon čega im se razina glukoze u krvi smanjila između 18 i 29 posto. Također, snizili su razinu štetnog kolesterola za 7 posto, dok su neki postigli uspjeh od čak 27 posto. 

Šest najgorih navika koje stoje između vas i ravnog trbuha

Cimeta ima 250 vrsta

Brojne su vrste cimeta, ima ih čak oko 250. Najpopularniji su cejlonski i kasija, a kod nas se najčešće prodaje ovaj drugi. Ipak, cejlonski je zdraviji i kvalitetniji pa ako ga uspijete nabaviti, odaberite njega. Ipak, treba biti oprezan jer previše cimeta može uzrokovati zdravstvene probleme. Cimet sadrži velike količine spoja koji se naziva kumarin, a koji u visokim dozama može biti štetan za jetru. Preporučeni dnevni unos kumarina ne bi smio prelaziti 0,1mg/kg. To je, primjerice, samo 6 mg za osobu tešku 60 kg, što znači da vas već jedna čajna žličica cimeta može prebaciti preko limita. Jetreni bolesnici, kao i oni koji imaju neku kroničnu bolest te piju lijekove, trebali bi se prvo posavjetovati s liječnikom.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo