Zdravlje

Zdravlje

Vodič za pravilan odabir i održavanje naočala

Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

Na pitanja odgovara inženjerka optometrije Štefanija Polić, vlasnica Optike JO-JO

1. Kako odabrati dioptrijske naočale?

Kod odabira dioptrijskih naočala treba obratiti pozornost na više faktora. Najvažniji je točna refrakcija, tj. točno utvrđivanje dioptrije. Nakon toga vrlo je bitno izabrati adekvatne naočale koje će pasati obliku lica, ali i biti udobne tijekom nošenja. Kvaliteta naočalnih leća također je jako bitna kod odabira novih naočala. Debljina naočalnih leća kao i sami antirefleksni slojevi mogu se razlikovati ovisno o dioptrijama ili odabranom dioptrijskom okviru.

Mrežnicu oka treba pregledati svake dvije godine, bez obzira na promjene vida

2. Kakve naočale odgovaraju za pojedini oblik lica?

Svaki pojedinac je jedinstven pa nema strogog pravila. Najvažnije je da vam se sviđa kako izgledaju na vama i da se osjećate ugodno. Naravno postoje i neka od (ne)pisanih pravila koji okviri pristaju uz oblik lica. Kod okruglog oblika lica uvijek ćemo birati četvrtaste i ravno rezane modele. Duguljastom licu pristaju okruglasti modeli te modeli koji su gore mačkasti, da se sužavaju u donjem dijelu. Četvrtastom obliku lica pristaju modeli zaobljenog ruba, aviator model bio bi odličan izbor za ljude s takvim oblikom lica.

3. Kakva stakla je poželjno imati kod rada na računalu?

Za rad na računalu postoje određeni antirefleksni slojevi koji najčešće imaju blago ljubičasti odsjaj. Takve naočalne leće su blago žute kako bi se oči odmarale dok gledaju u ekran. Također, spomenuti antirefleksni sloj odmara oči i kod dugog bivanja pod neonskim svjetlima.

Štefanija Polić, vlasnica Jo-Jo optike, Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

4. Što znači debljina leća?

Debljina leća može varirati ovisno o nekoliko čimbenika. Naravno, što je dioptrija veća, to će i sama naočalna leća biti deblja i teža. Naočalne leće mogu biti napravljene od više materijala, tzv. indeks loma. Na primjer, leće od višeg indeksa loma mogu biti tanje nego leće iste dioptrije od klasičnog indeksa loma. Izbor okvira također može utjecati na debljinu naočalnih leća. Jako veliki okviri nisu najbolje rješenje za ljude s minus dioptrijom, jer će debljina naočalnih leća biti jače izražena.

5. Koliko je pouzdan pregled u optičarskoj radnji u odnosu na pregled kod oftalmologa?

Optičarski pregledi često se fokusiraju na mjerenje dioptrije i pružanje usluga vezanih uz odabir i prilagodbu dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. S druge strane, oftalmološki pregled koji obavlja oftalmolog uključuje sveobuhvatniji pregled očiju, uključujući provjeru zdravlja očiju, rada očnih mišića, očnog tlaka te rane znakove bolesti oka ili općih zdravstvenih problema.

Stručnjaci otkrivaju na koje sve načine štetite svojim očima

Dakle, iako optičarski pregledi mogu biti korisni za mjerenje dioptrije i odabir odgovarajućih naočala, oftalmološki pregled ima prednost kada je u pitanju dijagnosticiranje i praćenje različitih zdravstvenih stanja oka. Ako imate specifične probleme s vidom ili sumnje na zdravstvene probleme oka, preporučljivo je posjetiti oftalmologa. Redoviti oftalmološki pregledi važni su za očuvanje zdravlja očiju i rano dijagnosticiranje mogućih problema. Optičarski pregledi obično su usmjereni na ispravljanje dioptrije i pružanje odgovarajućih pomagala za vid.

6. Je li sigurna kupovina dioptrijskih naočala putem interneta?

Narudžba putem interneta može biti sigurna, no narudžba kompletnih dioptrijskih naočala s naočalnim lećama preko interneta se ne preporučuje. Kod kupovine kompletnih dioptrijskih naočala postoji puno parametara za samu izradu, kao što su točna dioptrija, razmak zjenica, visina i dobar odabir okvira. Naočale su medicinsko pomagalo pa se uvijek preporučuje kupnja u za to predviđenim radnjama.

7. Koliko često treba kontrolirati vid i u kojoj dobi?

Redoviti pregledi važni su za očuvanje zdravlja očiju, a preporučljivo je pregledati vid u određenim dobima i situacijama:

Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

Djeca: Prvi oftalmološki pregled preporučuje se u dobi od 6 mjeseci, a zatim ponovno u dobi od tri godine. Nakon toga, djeca bi trebala imati oftalmološki pregled prije polaska u školu i redovite preglede tijekom školovanja.

Mladi i odrasli: U dobi od 20 do 40 godina preporučuje se oftalmološki pregled svake dvije do tri godine, osim ako postoje specifični problemi s vidom.

Srednja dob: U dobi od 40 do 54 godine, preporučuje se oftalmološki pregled svake dvije godine, a zatim svake godine nakon 55. godine života.

Stariji od 65 godina: Osobe starije od 65 godina trebale bi imati oftalmološki pregled najmanje svake godine ili prema preporuci oftalmologa.

Vrijeme je da smijeh shvatite jako ozbiljno 

8. Nakon koliko vremena se dioptrija mijenja?

Brzina promjene dioptrije varira između pojedinaca i može ovisiti o različitim čimbenicima. Uobičajeno je da se dioptrija mijenja najbrže tijekom djetinjstva i adolescencije, a zatim se promjene obično usporavaju s godinama važno je napomenuti da genetika, stil života, izloženost sunčevoj svjetlosti te opća zdravstvena stanja mogu utjecati na promjene dioptrije. Redoviti pregledi pomažu u praćenju tih promjena i pružaju pravovremenu korekciju vida.

9. Tko može nositi progresivne leće?

Progresivne leće, poznate i kao multifokalne leće, dizajnirane su za osobe koje trebaju korekciju vida na različitim udaljenostima. Progresivne naočalne leće trebali bi nositi ljudi koje zovemo prezbiopima. To je stanje koje se obično javlja s godinama, a karakterizira ga smanjenje sposobnosti fokusiranja na bliske objekte. Progresivne leće omogućuju jasan vid na različitim udaljenostima, uključujući bliske, srednje i dalje.

Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

10. Smiju li se nositi naočale ako su izgrebena stakla, šteti li to vidu?

Naočale s izgrebanim staklima mogu utjecati na kvalitetu vida i uzrokovati neugodnosti. Preporučljivo je zamijeniti izgrebana stakla kako bi se održala optimalna kvaliteta vida i udobnost nošenja naočala. Ako nemate mogućnost trenutačne zamjene, pokušavajte izbjegavati čišćenje naočala oštrim materijalima ili tkaninama koje bi mogle uzrokovati dodatne ogrebotine.

11. Kako ispravno održavati naočale?

Naočale je potrebno čistiti predviđenom krpicom, najčešće su to krpice od mikrofibre. Uz krpicu uvijek je dobro imati i sprej za čišćenje naočala koji pomaže kod većih i tvrdokornijih mrlja. Naočale nikako nije dobro čistiti vlažnim maramica koje se reklamiraju da su za tu namjenu jer sadrže velik postotak alkohola, što nikako nije dobro za antirefleksne slojeve na naočalnim lećama. Naravno, uz svu brigu oko naočalnih leća treba voditi brigu i o samom okviru te ga uvijek nositi u predviđenoj futroli.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo