Zdravlje

Zdravlje

Vrtoglavica koju ne smijete zanemariti

Vrtoglavica

Uzroci vrtoglavice mogu biti različiti, ali često uključuju infekcije uha, migrene, ozljede glave, nuspojave lijekova i probleme s unutarnjim uhom. Simptomi vrtoglavice često uključuju i mučninu, a neki ljudi također imaju problema s hodanjem i ravnotežom. Kako doskočiti ovoj neugodnoj pojavi?

Kada dođe do napadaja vrtoglavice, osoba može doći u tešku situaciju što će zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Vrtoglavicu možemo klasificirati na mnogo različitih načina, a jedna od njih temelji se na mjestu nastanka bolesti koja ju uzrokuje. Dijeli se na periferne i središnje vrtoglavice. Kako ih prepoznati, kada posjetiti liječnika i zašto ih nije pametno ignorirati piše na stranicama MZSS-a.

Periferna vrtoglavica
Periferna vrtoglavica uzrokovana je zahvaćanjem labirinta (unutarnjeg uha) i vestibularnog živca (onaj koji prenosi informacije o ravnoteži od unutarnjeg uha do mozga) i najčešća je vrtoglavica kod većine ljudi. Pacijenti često imaju gubitak sluha i zujanje, te pritisak i bol u uhu.

Središnja vrtoglavica
Središnja vrtoglavica je posljedica promjene neuroloških mehanizama samog vestibularnog sustava. U tim slučajevima česta je pojava promjena u hodu i držanju s vidljivom nestabilnošću, dvostrukim vidom, problemima s gutanjem te intenzivnom glavoboljom. U patologiji vrtoglavice i poremećaja ravnoteže, točna klinička anamneza posebno je važna za napredak u dijagnozi i predstavlja jedan od najvažnijih dijelova konzultacije s liječnikom.

Vratna kralježnica – Vrtoglavica koju ne smijete zanemariti

Vrtoglavica zbog vratne kralježnice vrlo je rasprostranjen simptom u društvu. Obično se naziva periferna vrtoglavica ili cervikalna vrtoglavica, a povezana je s različitim kliničkim entitetima koji uzrokuju fizičke i emocionalne poremećaje.

Uzrok ove vrste vrtoglavice je kompresija vertebralne arterije koja je odgovorna za prijenos krvi do unutarnjeg uha i malog mozga. To se obično događa zbog kontraktura cervikalnih mišića ili blokade C1 i C2 kralježaka.

Drugi mogući uzrok je trzaj vrata uslijed prometne nesreće, budući da dolazi do vrlo naglog istegnuća vrata. Također, može nastati zbog artritisa i cervikalnog osteoartritisa.

Poteškoće na relaciji vratna kralježnica – vrtoglavica je zdravstveni problem koji se ne smije zanemariti i svakako se preporučuje posjet liječniku.

Vrtoglavica može biti simptom ova 3 ozbiljna stanja, upozorava liječnik

Liječenje se razlikuje ovisno o pacijentu, ali je obično potrebno konzultirati se s rehabilitatorima i fizioterapeutima. Ako su simptomi neravnoteže ili nestabilnosti jako izraženi, liječnik može propisati vestibularne sedative tijekom 48 sati. Za liječenje vrtoglavice zbog vratne kralježnice mogu se koristiti i drugi lijekovi kao što su protuupalni lijekovi i analgetici.

Fizioterapija služi za oslobađanje cervikalne muskulature kako bi se ublažila kompresija vertebralne arterije i na taj način smanjili simptomi. U većini slučajeva, cervikalna vrtoglavica je popraćena cervikalnom blokadom koja smanjuje amplitudu rotacije glave. Jedan od načina za opuštanje vratne kralježnice je kontrolirano disanje ili korištenje toplinskih obloga na zahvaćeno područje. Tako se povećava opskrba krvlju i otklanjaju kontrakture i kompresije vertebralne arterije.

Vježbe koje vam mogu pomoći u oslobađanju napetosti i sprječavanju vrtoglavice

Istezanje leđa: Stojeći uspravno, spojite prste iza leđa i ispružite ruke prema dolje.

Horizontalno savijanje: U uspravnom položaju, bilo da stojite ili sjedite, okrenite glavu na obje strane. Učinite to nježno, nikako ne radite oštre zaokrete vratom.

Okomito savijanje: Sjednite i gledajte ravno naprijed, spustite glavu dok vam brada ne legne na prsa. Zatim se vrlo polako vratite u početni položaj, a nakon toga nježno zabacite glavu unatrag, kao da pokušavate pogledati gore.

Bočno savijanje: Postavite isprepletene ruke iznad glave i pažljivo se spustite na prsa ili koliko god možete. Ako osjećate jaku bol, prestanite se istezati, ne radi se o osjećaju boli, samo o opuštanju područja.

Rotacija: Držeći ramena opuštena, okrenite glavu vrlo polako kako biste spriječili eskalaciju vrtoglavice.

Samomasaža: Da biste završili opuštanje područja, izvršite masažu glave. Idealno je započeti s prednje strane i završiti na potiljku. Uvijek radite kružne pokrete.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo