Zdravlje

Zdravlje

Trikovi pomoću kojih možete odabrati kvalitetne sunčane naočale

Foto: Shutterstock

UV zračenje može biti vrlo opasno za ljudsko oko i oštetiti ga, posebno UVA zračenje koje može uzrokovati trajna oštećenja mrežnice oka. Osobito su osjetljive dječje oči.

Zbog navedenih razloga je potrebno zaštititi se od tog lošeg djelovanja sunčevih zraka, nošenjem odgovarajućih sunčanih naočala.

Pri kupnji uvijek treba odabrati naočale s UV zaštitom i po mogućnosti, naočale koje sprečavaju blještanje. Kada zrake sunčevog svjetla dopru do glatke, horizontalne površine poput vode, snijega, leda, mokre površine ceste, vjetrobranskog stakla, one se reflektiraju I izazivaju blještanje. Zbog toga vidimo slabije.

Obične sunčane leće ne mogu zaustaviti blještanje

Naočale moraju imati specijalno ukomponirani filter koji odvaja korisne zrake svjetla od horizontalnih, koje uzrokuju blještanje. Najpoznatije su polarizirane leće koje neutraliziraju 99% svjetlosti koja se odbija od reflektirajućih površina.

Osobe koje moraju nositi naočale radi korekcije kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, često su nezadovoljne jer ne mogu nositi sunčane naočale.

Danas se i dioptrijske naočalne leće mogu izraditi za gotovo sve okvire, u raznim bojama i s raznim filterima s UV zaštitom i zaštitom od blještanja, tako da izgledaju kao sunčane.

Ulogu sunčanih naočala mogu imati i fotoosjetljive naočalne leće

Kvalitetne fotoosjetljive naočale bi trebale imati slijedeće osobine:

  • moraju brzo reagirati na promjene jakosti svjetla i tako osigurati savršenu kvalitetu vida pri sunčevoj svjetlosti kao i u sjeni, u zatvorenom kao i na otvorenom prostoru
  • u zatvorenom prostoru trebaju štititi od umjetnog svjetla i time biti pogodne za rad na računalu
  • na otvorenom trebaju štititi od dnevne svjetlosti, imati zaštitu od
  • UVA i UVB- zraka.

Na sve to moramo misliti pri kupnji sunčanih naočala jer modna industrija nameće estetske kriterije u prvi plan, a naočale nisu samo nužni ili ukrasni detalj, već i korekcijski, odnosno zaštitni.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo