Čak 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Čak 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je 11,2% svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi te se procjenjuje da je na globalnoj razini cijena gubitka produktivnosti zbog uznapredovanih parodontnih bolesti 54 milijarde USD godišnje.

U zemljama EU više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10% njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju kod 80% stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine.

7 najvećih pogrešaka koje svi radimo dok peremo zube – bez zavaravanja

Svjesni ovih činjenica jer upravo su oni na prvoj crti kada je zdravlje u pitanju, Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad te Grad Korčula pokrenuli su javnozdravstveni projekt kojemu je cilj osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod svog liječnika dentalne medicine.

Sve prisutniji problem porasta broja oboljelih od parodontnih bolesti s kojim se susreću liječnici dentalne medicine u našem Domu zdravlja, nametnuo nam je potrebu za ovim edukativnim projektom. Znanstvena je činjenica kako neliječene parodontne bolesti ugrožavaju ne samo zdravlje usne šupljine već i cijelog organizma. Dobro je i poznato i potkrijepljeno brojnim istraživanjima kako su parodontne bolesti povezane i sa sistemskim oboljenjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i niz drugih. Stoga će se očuvanje parodontnog zdravlja pozitivno odraziti i na opće zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca, ali i na društvo u cjelini kroz posljedično smanjenje ukupnih troškova zdravstvenog sustava. Iznimno sam ponosan na partnere u ovom projektu jer smo pokrenuli edukativan projekt koji se ne tiče samo naših gradova i naših domova zdravlja, nego zahvaća čak 80% stanovnika Hrvatske i vjerujem da ćemo zajednički dati doprinos u suzbijanju ovih bolesti, riječi su ravnatelja Doma zdravlja Korčula, doktora Sebastijana Fabrisa.

Ravnateljica Doma Zdravlja Zagreb – Zapad, doktorica Jelena Rakić Matić izjavila je:

Kolege u Korčuli, jednako kao i mi u Zagrebu, u svakodnevnom se radu susreću s uvriježenim mišljenjem pacijenata kako je parodontitis bolest koja zahvaća samo one starije životne dobi ili samo one koji nemaju dobru oralnu higijenu. Nažalost, to nije tako i upravo iz tog razloga, često se prvi znakovi bolesti zanemaruju ili ne prepoznaju, što dovodi do daljnjeg napretka bolesti. Prema posljednjim istraživanjima Europske federacije za parodontologiju smatra se kako 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti, što je čini jednom od najčešćih bolesti današnjice. Iznimno sam ponosna što je Dom zdravlja Zagreb – Zapad zajedno s kolegama iz Korčule pokretač ovog hvalevrijednog javnozdravstvenog projekta te što smo dobili priliku i širu javnost educirati i upozoriti na opasnosti od ovih bolesti.

Specijalistica parodontologije, doktorica Gordana Šarić, iskoristila je priliku i upozorila sve građane na opasnosti za zdravlje koje neliječene parodontne bolesti nose sa sobom:

Nedavna istraživanja pokazala su dvosmjernu vezu između bolesti desni i dijabetesa. Dijabetes može pogoršati bolesti desni, dok bolest desni negativno utječe na uspješnost liječenja dijabetesa. Osobama koje pate od stanja koja uključuju bolesti srca, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i bubrežne bolesti savjetujem redovne preglede kako bi se očuvalo oralno zdravlje a time utjecalo na zdravlje čitavog organizma.

„Osnovna vizija i okosnica razvoja Grada Korčule je bolja svakodnevica svakog našeg sugrađanina, a tu je zdravlje sigurno na prvom mjestu. Svi smo svjesni činjenice kako briga o zdravlju nije samo posjet liječniku. Educirati naše sugrađane, objasniti kako se neki zdravstveni problemi samo malim svakodnevnim promjenama mogu značajno poboljšati od iznimne je važnosti i zato sam ponosna da smo prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao i koji progovara o opasnostima, ali i mogućnostima liječenja parodontnih bolesti i nadam se da ćemo biti poticaj i drugim gradovima da u svojim sredinama progovore upravo o ovoj temi.“ – istaknula je gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević.

Pravovremena dijagnoza i terapija bilo kojeg oblika parodontne bolesti bitno određuje tijek bolesti, jednako kao i potpune informacije i edukacija kako već oboljelih, tako i zdravih pojedinaca koji samo promjenom loših oralnih navika ili promjenom nekih životnih navika kao što je npr. prestanak pušenja, mogu znatno pridonijeti suzbijanju i uspješnom liječenju ovih bolesti što je i osnovni cilj ovog javnozdravstvenog projekta.

Jednu stvar mnogi zaboravljaju dok peru zube, a pomaže kod neugodnog zadaha

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo