Zdravlje

Zdravlje

Jednu stvar mnogi zaboravljaju dok peru zube, a pomaže kod neugodnog zadaha

Shutterstock

Čišćenje jezika je važan korak u higijeni usne šupljine.

Vaš jezik ima tisuće malih okusnih papila, što je dobro za uživanje u hranu, ali može učiniti oralnu higijenu nešto zahtjevnijom. Upravo se na njima nakupljaju bakterije koje mogu uzrokovati loš zadah, ali i više od toga. Prema riječima stručnjaka previše bakterije na jeziku može uzrokovati i druge zdravstvene probleme. Na sreću opet postoji način kako lako do rješenja – potrebni je samo svakodnevno čistiti i jezik kada peremo zube. 

Zašto je važno čistiti jezik? 

Kako kaže stomatologinja Chris Kammer, jedna od osnivačica Američke akademije za oralno zdravlje kaže potvrđuje kako se upravo na papilama množe bakterije a one mogu biti štetne i doprinijeti razvoju bolesti desni, propadanja zuba i lošeg zadaha, a čak može promijeniti i okus hrane.

“Dnevno čišćenje jezika četkicom će poremetiti množenje bakterija koje jednostavno vole biti na tom vlažnom i toplom području”; dodaje. Stomatolog Alex Rubinov dodaje kako će ta navika spriječiti nakupljanje plaka i promjene boje zuba jer ćete skidajući bakterije ukloniti i biofilm koji može oblagati papile. 

10 namirnica koje mogu uzrokovati neugodan zadah i 10 koje će taj problem riješiti

Kako pravilno čistiti jezik? 

Postoje dva djelotvorna načina kako ukloniti bakterije i nakupine s jezika. 

Koristite četkicu za zube 

Prva metoda uključuje četkicu za zube a prije nego započnete liječnici savjetuju da prvo pogledate unutrašnjost usne šupljine kako bi vidjeli postoje li područja na kojima je najviše nakupina, a ta područja mogu biti druge boje, svjetlo žute ili čak i tamno smeđe, a to su mjesta koja morate dobro očistiti. Četkicom temeljito očistite cijeli jezik.

Koristite strugalicu za jezik 

Ako četkicom preduboko čistite jezik, možete imati osjećaj kao da ćete povratiti, pa neki radije koriste strugalicu za jezik. dr. Rubinov savjetuje korištenje ovog alata umjesto četkice jer će poboljšati sliku mikrobioma u ustima i prevenirati loš zadah. 
Stavite ga kod korijena jezika a jezik isplazite pa pod malim pritiskom povlačite strugalicu prema naprijed i ponovite ako je potrebno.

Kada čistiti jezik? 

Za najbolje rezultate liječnici savjetuje da čistite jezik svaki put kad čistite zube, a to bi trebalo biti barem dva puta u danu. Čistite jezik nakon četkanja zubi a prije ispiranja. Najvažnije je jezik čistiti ujutro jer se tijekom noći na njemu nakuplja najviše bakterija. 

Električna četkica je najbolji izbor? Razbijamo 6 mitova vezanih uz zdravlje usne šupljine

Čišćenje jezika poboljšava zdravlje 

Mnogi će zdravstveni djelatnici isticati koliko je važan ovaj korak za zaštitu zdravlja zubi ali i na ostatak tijela. Ako znamo da su usta ulaz u cijelo tijelo, jasno je da je važno čuvati zdravlje usne šupljine. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo