Zdravlje

Zdravlje

Četiri vrlo jednostavna pravila kako spriječiti karijes kod djece

Shutterstock

Karijes je nažalost i danas još uvijek jedna od najčešćih dječjih bolesti.

Sva djeca su izložena riziku od karijesa, a mnogi čimbenici mogu pridonijeti njegovoj pojavnosti i učestalosti. Može li se karijes u dječjoj dobi u potpunosti spriječiti?

Već smo pisali o tome kako karijes u ranoj dječjoj dobi može uzrokovati mnoge zdravstvene i ortodontske probleme djece. Mnogi roditelji ne smatraju karijes dovoljno ozbiljnim problemom. Je li ova dječja bolest neizbježna, koji su uzroci karijesa i kojim preventivnim mjerama ga možemo spriječiti?

Kako zadržati zube na mjestu nakon ortodontske terapije?

Karijes uzrokuju bakterije

Većina roditelja dobro zna za streptokoke, međutim često ne znaju da upravo iz skupine streptokoka dolazi bakterija koja igraju glavnu ulogu u razvoju karijesa. Te se bakterije hrane šećerom i proizvode kiselinu koja će s vremenom otopiti minerale na najtvrđem sloju zuba – caklini.

Kako napreduje, karijes uništava i unutrašnji sloj zuba, sve dok ne dođe do živca i krvnih žila kad se javlja rizik od bolne infekcije. Prvi znak je gubitak minerala, pojava poznata kao ‘demineralizacija’ a manifestira se kroz razvoj bijelih mrlja na zubima. Iste su bakterije odgovorne i za stvaranje zubnog kamenca – žućkastog filma koji se nakuplja na zubima.

Zubni kamenac može dalje uzrokovati propadanje zuba i/ili dovesti do bolesti zubnog mesa (gingivitis, parodontitis i druge infekcije). Nažalost, takve infekcije nisu nimalo bezazlene i jedan su od čestih razloga prepisivanja antibiotika u dječjoj dobi.

Kako mogu spriječiti karijes kod svojeg djeteta?

Postoje određene mjere koje možete poduzeti kako biste spriječili nastanak karijesa u djetinjstvu i time kratkoročno i dugoročno poboljšali oralno zdravlje svojeg djeteta.

1. Započnite s oralnom higijenom čim niknu prvi zubići 

Bez obzira što još nisu niknuli svi zubi, potrebno je naviknuti dijete na pranje i četkanje zubića. U početku oralnu higijenu obavljaju roditelji, a kasnije postaje nužno da djeca sama peru svoje zubiće, isprva dakako uz obavezan nadzor i kontrolu roditelja.

2. Izbjegavajte gazirana bezalkoholna pića i zaslađene sokove

Upravo oni će se dugo zadržavati na zubima i uzrokovati propadanje zubiju. Uspavljivanje djece sa zaslađenim napitcima i prehrana puna slatkiša i ugljikohidrata koja nije popraćena s pravilnom higijenom vrlo će brzo uzrokovati karijese i propadanje zuba te potrebu za skupim stomatološkim intervencijama.

3. Koristite paste primjerene uzrastu djeteta

Zubne paste treba uvoditi u oralnu higijenu što ranije, a srećom danas postoje specijalizirane zubne paste za sve uzraste. Za djecu najmlađeg uzrasta pasta treba biti neškodljiva i blagog okusa, dok s pojavom trajnih zuba uvodimo i paste s fluorom, elementom koji nam aktivno pomaže u borbi s karijesom.

4. Vodite dijete na redovite kontrole kod stomatologa

Osim što će navika odlaska stomatologu pomoći djetetu da lakše podnese eventualne stomatološke zahvate, pregled sastoji se i od preventivnih postupaka kao što su čišćenje mekih naslaga i fluoridacija, ali i edukacija roditelja te djece o pravilnoj oralnoj higijeni.

Djetinjstvo bez karijesa je najbolji temelj za oralno zdravlje

Razdoblje mliječnih i mladih trajnih zubi ključno je za stvaranje zdravih navika za cijeli život, a dokazano je i kako djeca koja ne razviju karijese u djetinjstvu imaju puno manju aktivnost karioznih bakterija i kasnije u životu. Drugim riječima, dobra higijena i briga za oralno zdravlje djeteta omogućuje temelje za dobro oralno zdravlje i manju potrebu za stomatološkim i ortodontskim zahvatima u budućnosti.

Kako očuvati zdravlje zubiju i u odrasloj dobi, pročitajte na Zubnom portalu.

Jesu li šećerna bolest i osteoporoza prepreka za ugradnju zubnih implantata?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo