Zdravlje

Zdravlje

Do 60 posto ovog karcinoma otkrije se u uznapredovalom stadiju, a vi imate priliku za besplatan pregled

Foto: Shutterstock

Početkom travnja se obilježava Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (Oral Head and Neck Awareness Week).

Cilj zagrebačkih studenata stomatologije je pridružiti se akciji i djelovati na polju edukacije stanovnika Republike Hrvatske o ovoj relevantnoj, a opet ne toliko popularnoj temi. Zato će u razdoblju od 4. do 8. travnja 2022. godine na Cvjetnom trgu biti postavljen štand s edukativnim materijalima koje će studenti kroz kratki dijalog dijeliti prolaznicima.

Događaj se organizira u partnerstvu Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb te Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Uz to, na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, dana 6. travnja 2022. godine, svim pacijentima je omogućen posjet Zavodu za oralnu medicinu u Gundulićevoj 5 na kojem će se provoditi preventivni pregledi usne šupljine. Za sam pregled potrebno je izdvojiti 1 minutu, a predstavlja neinvazivnu metodu kojom stomatolog može uočiti specifične promjene sluznice koje imaju potencijal razviti se u oralni karcinom. Ako se provođenjem takvog preventivnog programa i edukacije uspije otkriti ijedna prekancerozna promjena, znamo da će se smanjiti potreba za invazivno liječenje, a samim time i očuvati kvaliteta života pacijenta.

Za pregled na Zavodu za oralnu medicinu je potrebno donijeti zdravstvenu iskaznicu te nije potrebna liječnička uputnica.

Prisjetimo se, oralni karcinom je zloćudna promjena usne šupljine koja u 90% slučajeva nastaje iz pločastih stanica te spada u 10 najsmrtonosnijih karcinoma svijeta. Iznenađujuća je činjenica da godišnje od oralnog karcinoma umire više ljudi nego od karcinoma vrata maternice, melanoma i karcinoma testisa zajedno, a u odnosu na oralni karcinom, ove zloćudne tvorbe imaju veću medijsku pozornost.

U Republici Hrvatskoj je 2020. godine dijagnosticirano 339 bolesnika s karcinomom usne šupljine, a njih 131 je umrlo od ove bolesti.

Što uzrokuje oralni karcinom?

Oralni karcinom se nešto češće pojavljuje kod muškaraca i osoba starijih od 45 godina.

Faktori koji povećavaju rizik za nastanak oralnog karcinoma su pušenje cigareta i konzumacija alkohola. Osobe koje na dnevnoj bazi konzumiraju alkohol i cigarete imaju 15% veći rizik od obolijevanja od oralnog karcinoma.

Cijelo vrijeme zube perete pogrešno! Samo jedna tehnika uklanja naslage i sprečava karijes

Kako izgleda karcinom usne šupljine?

Oralni karcinom u početnoj fazi se prezentira vidljivim crvenim ili crveno-bijelim promjenama na sluznici usne šupljine. Takve promjene mogu biti baršunaste teksture ili u obliku rane koja ne cijeli duže od 14 dana. U toj ranoj fazi, bolesnik nema simptoma zbog čega se ne čini da je potreban liječnički pregled. Oralni karcinom je važno otkriti u ovoj fazi jer liječnik ili stomatolog jednostavnim pregledom može prepoznati sumnjivu promjenu i uputiti pacijenta specijalistu na daljnje pretrage.

U kasnom stadiju, pacijent se žali na nelagodu i peckanje usta uz otežano i bolno gutanje i govor. Često dolazi do krvarenja iz rane u usnoj šupljini. U toj fazi je došlo do širenja karcinoma na okolne strukture i to najčešće limfne čvorove vrata koji su kod pacijenta uvećani i nepomični.

Kako se liječi oralni karcinom?

S obzirom da se 60% karcinoma otkrije u uznapredovalom stadiju, liječenje koje se provodi je često vrlo invazivno i potreban je multidiscipliran pristup kirurga, radiologa i onkologa. Kirurško uklanjanja tumora je opsežno te se često nadopunjava radioterapijom ili kemoterapijom koje uzrokuju teške i bolne komplikacije zbog čega je kod tih bolesnika kvaliteta života smanjena.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo