Muškarci su skloniji bolestima desni!

Zubi, rentgen, rtg

Spolni hormoni bi mogli predstavljati biološki razlog zbog kojeg su muškarci izloženi većem riziku za parodontitis tj. infekcije desni. Pokazali su to rezultati istraživanja Stomatološkog fakulteta sveučilišta Maryland.

Kako bi što bolje procijenili rizik za parodontnu bolest, autori su proučili razlike u sklonosti za bolest desni između muškaraca i žena. Rezultati istraživanja su nedvojbeno pokazali kako spolni steroidi imaju različiti učinak na regulaciju upale putem imunološkog sustava. Spomenute razlike, tvrde stručnjaci mogu biti genetski uvjetovane.

k"Diferencijalna genska regulacija vjerojatno bi mogla igrati ulogu u promatranom spolnom dimorfizmu destruktivne parodontne bolesti. Istraživanjem smo otkrili da muškarci zaista imaju veću prevalenciju određenih parodontnih bolesti od žena. Urođeni imunološki odgovor igra značajnu ulogu u patogenezi parodontnih bolesti. Istraživanja ukazuju na to da pojačani urođeni imunološki odgovor kod muškaraca, kao i potencijalne razlike u regulaciji pojačavanja i prestanka upale, pružaju biološki temelj za spolne razlike kod napredovanja parodontne bolesti", pojasnio je Harlan Shiau sa Stomatološkog fakulteta sveučilišta Maryland.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Periodontology.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!