Zdravlje

Zdravlje

Oralna higijena povezana s pamćenjem?

Dosadašnja istraživanja potvrdila su kako postoji povezanost oralnog zdravlja i srčanih bolesti, moždanog udara i Alzheimerove bolesti. Ipak, pitanje na koje se još čeka odgovor tiče se povezanosti dentalnog stanja u starijih osoba i njihovih mentalnih sposobnosti.

Stoga će uskoro biti provedeno opsežno istraživanje sa svrhom povezivanja pamćenja s oralnom higijenom. Tijekom studije bit će pregledani podaci svih postojećih američkih nacionalnih i regionalnih studija vezanih uz ovu problematiku.

Nužan je redovit posjet stomatologuIako se nadaju doći do dubljih zaključaka, stručnjaci su već sada sigurni kako je i dobro oralno zdravlje, kao dio cjelokupne zdravstvene slike pojedinca, ključno za prevenciju od kasnijih oboljenja.

Studija provedena prošle godine pokazala je da su starije osobe sa slabim oralnim zdravljem bile slabijih mentalnih sposobnosti. U studiji je sudjelovalo 273 pacijenata koji su prošli dentalne preglede, mjerenje krvnog tlaka i kognitivnih sposobnosti.

U najavljenu, novu studiju biti će uključeni svi trenutno dostupni podaci. Istraživanjem se želi pokazati kako je i oralno zdravlje važno za kognitivno zdravlje, tvrde stručnjaci. Također se želi podići svijest o važnosti oralnog zdravlja, koja je u mnogim krajevima na niskim granama. Studija bi mogla otkriti i načine kojima ćemo, poboljšanjem oralnog, podići i kognitivno zdravlje i funkcije.

 M. Popović

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo