Zdravlje

Zdravlje

Ovo svi radimo u kupaonici, a znači katastrofu za naše zube

Shutterstock

Ove stvari izbjegavajte kada ujutro perete zube.

Iako je najvažnija stvar oralne higijene nepreskakanje rutine, ponekad neke navike mogu učiniti puno štete. Osim načina na koji četkate zube, prema riječima stomatologa način na koji ispirete kaladont je bitan. 

“Ispiranje zubne šupljine vodom je jako štetno za zube jer ispire sav sadržaj koji štiti zube nakon što smo ih oprali”, tvrdi stomatolog Nigel Carter. 

Cijelo vrijeme konac za zube koristite pogrešno! Stomatolog objašnjava u čemu griješite

“Fluorid koji se u pasti nalazi je jako važan sastojak jer će jačati zubnu caklinu i tako zube učiniti otpornijima na nastanak karijesa i njihovo propadanje. Isto tako će smanjiti količinu kiseline koju bakterije na zubima proizvode”, navodi. Iako ispiranje usne šupljine vodom nakon pranja neće uzrokovati velike probleme, može umanjiti dobrobiti četkanja. Kada ispljunemo zubnu pastu i ne isperemo ju vodom, fluorid koji se u njoj nalazi će ostati na zubima i dalje vas štititi. No postoji još jedna navika koja može učiniti i više štete od ispiranja.

Stomatolog upozorava da je ova navika prava katastrofa za zube

U idealnom svijetu, većina ljudi će raditi sve što može kako bi zaštitili zdravlje zubi i zbog toga će mnogi uzeti vremena za čišćenje zuba koncem i isprati ih vodicom kako bi se riješili što više nečistoća. No prema riječima stomatologa, kriva vrsta vodice za ispiranje usta može naštetiti zdravlje zuba.. 

10 namirnica koje mogu uzrokovati neugodan zadah i 10 koje će taj problem riješiti

“Da vam u vrtu raste korov, ne biste ga zalili kiselinom  i na kraju ubili sve što pored korova raste. Isto vrijedi i za usnu šupljinu.

Jaki proizvodi mogu ostaviti mikrobe u usnoj šupljini 

Osjećaj da smo isprali sve korištenjem tekućine za ispiranje je odličan, ali iako se sve čini super-čisto, upravo takve tekućine sadrže alkohol ili druge sastojke koji su jaki i isprat će sve što se nalazi u vašim ustima. No stručnjaci kažu da nisu sve stvari koje žive u ustima štetne, a neki mikrobi su tu kako bi se održalo i zdravlje srca i krvnih žila. Koristite antiseptičku tekućinu za ispiranje koja će eliminirate sve osim jedan posto mikroorganizama u ustima. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo