Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite zadah zelenim čajem!

Ako se brinete zbog lošeg mirisa koji se širi iz vaših ustiju, usvojite naviku ispijanja zelenog čaja. On će ukloniti svaki trag zadaha!

Ne samo da ćete na ovaj način pobijediti zadah iz ustiju nego ćete i zaštititi zdravlje svoje usne šupljine, s obzirom da možete smanjiti rizik od razvijanja karijesa i raka ustiju.

Tako tvrde istraživači izraelskog Instituta za tehnologiju koji su proučavali zeleni čaj. Već je poznato da ovaj zdravi napitak može pomoći zaštititi nas od Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti, da može biti odlično pomagalo u borbi protiv suvišnih kilograma i da može sniziti povišeni kolesterol.

Zeleni se čaj dobiva iz iste biljke kao i crno, no procesuiran je na drugačiji način, što znači da sadrži manje kofeina, a više polifenola. Upravo u polifenolima leže njegove dobrobiti!

“Sagledali smo svojstva polifenola zvanog epifalokatehin 3 galat (EGCG), koji je najzanimljivija sastavnica listića zelenog čaja. Polifenoli čaja imaju protuvirusna svojstva za koje se vjeruje da štite od gripe.

Također, polifenoli zelenog čaja mogu stati na kraj halitozi putem modifikacije mirisnih komponenti sumpora. Karijes, oksidativni stres i upale kao rezultat štetnog utjecaja cigareta mogu se ublažiti u prisutnosti polifenola zelenog čaja”, zaključili su izraelski stručnjaci u časopisu Archives of Oral Biology.

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Ako tražite svoj idealni zeleni čaj, zavirite u kolumne Kuće zelenog čaja i odaberite nešto za sebe: Kuća zelenog
čaja
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo