Povlačenje zubnog mesa - zašto se događa i koje probleme uzrokuje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povlačenje zubnog mesa – zašto se događa i koje probleme uzrokuje

Foto: Shutterstock

Povlačenje zubnog mesa je vrlo često stanje koje se pojavljuje neovisno o dobi i spolu. Dakle, nema pravila – može se dogoditi bilo kome, bilo kada.

Mnogi ljudi nisu ni svjesni da im se zubno meso previše “povuklo”, to se najčešće slučajno otkrije pri stomatološkom pregledu ili stomatološkom zahvatu koji se provodi zbog nekog drugog razloga.

Postoje različiti uzroci povlačenja zubnog mesa

Retrakcija gingive je povlačenje mesa oko zuba koje se pojavljuje zbog uznapredovale faze parodontitisa, ili kao negativna posljedica liječenja parodontitisa.

Parodontitis je kronična bakterijska upala koja zahvaća zubno meso, kost i parodontni ligament, odnosno cijeli potporni dio zuba.

Parodontitis je uzrokovan neadekvatnom higijenom usne šupljine i neredovitim čišćenjem zubnog kamenca. To je kronična bolest koja se ne može potpuno izliječiti, ali se može dovesti u fazu remisije, što znači da bolest nije “aktivna” i nema simptoma, ili su oni slabije izraženi. Parodontitis svakako treba liječiti jer može izazvati ozbiljna oštećenja desni i gubitak zuba.

Zubno meso često se “povlači” nakon liječenja parodontitisa. Naime, zbog bakterijske upale zubno meso je otečeno, a nakon liječenja se “stisne”. Ta pojava nekima može smetati zbog estetskih razloga, ali na taj način dolazimo do poboljšanja stanja.

Recesija gingive je povlačenje zubnog mesa koje nije upalno. Dakle, uzrok recesije

gingive nisu bakterije kao kod parodontitisa, nego uzroci mogu biti sljedeći:

  • Nepravilno četkanje pri pranju zuba
  • Ako je zub previše prominentan (nalazi se izvan svog koštanog grebena). To može biti urođeno, a može biti i posljedica ortodontske terapije.
  • Insercija mišićnih vlakana (ako je hvatište mišića preblizu zuba, mišići “natežu” odnosno povlače zubno meso k sebi).
  • Recesija gingive može biti posljedica protetske terapije. Ako su nadomjesci (npr. zubna kruna) preduboko smješteni u zubnom mesu, u tom slučaju zubno meso se “brani” tako da se povuče.
  • Piercing na jeziku ili ispod usne (na gornjem dijelu brade)

Kod recesije gingive hitno treba promijeniti način četkanja zuba prema uputama stomatologa te ići na redovite kontrole kod stomatologa kako se stanje ne bi pogoršalo. Ako je uzrok recesije gingive piercing, on se mora ukloniti.

U slučaju recesije gingive pacijent ne može sam nikakvim metodama vratiti zubno meso u prvobitno stanje. Recesija gingive može se potpuno sanirati samo kirurškim zahvatom.

Kirurški zahvat preporučuje se u sljedećim slučajevim:

  • Ako povlačenje zubnog mesa pacijentu estetski smeta
  • Ako pacijent ima veliku preosjetljivost zuba (toplo-hladno)
  • Ako postoji rizik oboljenja od karijesa

Inače, ako nema spomenutih stanja i ako pacijenta to estetski ne smeta, s recesijom se može normalno živjeti bez zdravstvenih tegoba. Ako pacijent redovito ide na kontrole kod stomatologa, recesija gingive ne povećava rizik od drugih bolesti zuba i desni.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo