Zdravlje

Zdravlje

Prerano izgubljeni mliječni zubi mogu otežavati razvoj govora djeteta – spriječite komplikacije!

Mliječni zubi vaše bebe mogu biti samo privremeno sredstvo za grickanje koje će tijekom ranih školskih godina zamijeniti njegovi trajni zubi.

Međutim, o njima je važno brinuti već od prve pojave u ustima i stvoriti navike održavanja oralne higijene.

Pokvareni ili prerano izgubljeni mliječni zubi ometaju adekvatno žvakanje i mogu otežavati razvoj govora djeteta. Dug period nedostatka prednjih zuba utječe i na njegov psihosocijalni razvoj, a može dovesti i do ortodontskih komplikacija. Kako spriječiti komplikacije?

Od krunice do potpunog makeovera – stomatolog objašnjava sve što trebate znati o dizajnu osmjeha

Karijes bočice

Kada se tek pojave u usnoj šupljini, mliječni zubi ne služe još neko vrijeme za odgrizanje i žvakanje hrane. Dječja prehrana tada je još temeljena na mlijeku i kašicama te roditelji često nisu svjesni kako i ova hrana uzrokuje nakupljanje plaka na zubićima.

Najopasniji su zašećereni napitci koji mogu uzrokovati karijes bočice, a pogotovo ako se konzumiraju kao noćni obroci kada je smanjena cirkulacija sline te se šećeri bolje lijepe za zube. Ovaj karijes počinje kao bijele mrljice na zubima koje onda brzo napreduju i spajaju se u linije koje okružuju cijele zube. Kako ovaj karijes napreduje postaje dublji i mijenja boju u smeđe-crnu. U ovom stadiju karijesi mogu uzrokovati upale i pucanje cijelih zubića te je onda i popravak zuba vrlo težak.

Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog

Higijena od prvog zubića

Kako bi se karijes mliječnih zuba spriječio s higijenom treba krenuti čim zubići niknu u usnoj šupljini. Za početak je dovoljno prati sa vlažnom gazom kako bi se odstranio sloj mliječnih šećera s površine zuba, ali i kako bi se dijete priviknulo na osjećaj pranja zubi. Kako se u prehranu djeteta počinju uvoditi razne namirnice tako se gaza zamjenjuje četkicom za zube. Bitno je da četkica bude što manja i mekša te je njome potrebno četkati i zubiće i zubno meso.

Zbog manualne spretnosti, djeca u ovoj dobi djeca su još premalena da bi sama mogla adekvatno očistiti zube i zato je potrebna pomoć roditelja. Također se kod jako male djece (do 3. godine) ne očekuje niti spretna manipulacija sa zubnom pastom, pa osim pljuvanja nerijetko veći dio pasta djeca proguraju.

Zato se u najranijoj dobi preporuča koristiti paste bez fluora. Maloj djeci važno je i da je pasta blagog i ugodnog okusa, po mogućnosti njihovog omiljenog voća.

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo