Zdravlje

Zdravlje

Prevencija parodontitisa smanjuje rizik od karcinoma glave i vrata

Kronični parodontitis, oblik bolesti desni, je neovisan čimbenik rizika za razvoj karcinoma pločastih stanica glave i vrata. Ova činjenica naglašava potrebu za pojačanom prevencijom i liječenjem parodontitisa kao mogućeg načina za smanjenje rizika od ovog oblika raka.

k“Spriječite parodontitis! A ako ste ga već dobili, potražite pomoć stomatologa i održavajte kvalitetnu oralnu higijenu,” izjavila je dr. Mine Tezal sa Sveučilišta Buffalo.

Kronični parodontitis karakterizira progresivan gubitak kosti i mekog tkiva pričvršćenog za dijelove koji okružuju zube. Istraživači su najnovijim istraživanjem pokušali procijeniti ulogu kroničnog parodontitisa na karcinom pločastih stanica glave i vrata, kao i pojedinačnu ulogu na tri podmjesta: usnoj šupljini, ždrijelu i zračnim putovima. Kako bi izmjerili parodontitis kod 463 pacijenta, stomatolozi su koristili radiološka mjerenja gubitka koštane mase.

Rezultati su pokazali da kronični parodontitis može predstavljati klinički visoko rizični profil za karcinom pločastih stanica vrata i glave. Snaga povezanosti je bila najveća u usnoj šupljini, a potom u zračnim putovima i grkljanu, izjavila je dr. Tezal.

Kad su stratificirali odnos prema upotrebi duhana, ubrzo se ustanovilo da i dalje postoji povezanost i u onih pacijenata koji nikada nisu koristili duhan. Istraživači nisu očekivali da poveznica između parodontitisa i karcinoma pločastih stanica glave i vrata bude slabija kod trenutnih pušača nego kod bivših ljubitelja duhana i onih koji to nikada nisu bili.

k“Naša studija također ukazuje da kronični parodontitis može biti povezan sa slabo diferenciranim tumorom u usnoj šupljini. Kontinuirana stimulacija stanične proliferacije kroničnom upalom može biti odgovorna za ovaj histološki tip tumora. Ova bi povezanost mogla biti prilika i potreba za daljnja istraživanja”, dodala je Tezal.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo