Zdravlje

Zdravlje

Transformacija života: Kako je majka četvero djece doživjela nevjerojatnu promjenu izgleda

Koliko su zubi i osmijeh bitni u životu svake osobe najbolje nam pokazuje primjer Jasmine Hudak, posljednje ovogodišnje dobitnice dentalnog makeovera Štimac centra dentalne medicine.

Štimac centar dentalne medicine, stomatološka poliklinika u Zagrebu, već 5. godinu zaredom u sklopu svog projekta dentalnog makeovera vraća osmijeh na lice osobama s dentalnim problemima i onima koji si financijski to ne mogu priuštiti. Četvrti, ujedno i posljednji makeover ove godine pripao je 39-godišnjoj Jasmini Hudak iz Varaždina, majci četvero djece koja je kroz trudnoće gubila zube.

Od bezizlazne situacije do blistavog osmijeha

Problemi sa zubima nažalost svakodnevica su mnogih. Razlozi tako loše dentalne slike u Hrvatskoj, gdje svaki treći stanovnik pati od problema nedostatka zubi, najčešće su loša oralna higijena, neredoviti posjeti stomatologu i financijska situacija. Loše dentalno stanje osim što utječe na zdravlje osobe, utječe na samopouzdanje i pojačava osjećaj srama. Izbjegavanje društva, ali i odlaska stomatologu još više može pogoršati situaciju što će naposlijetku zahtijevati puno kompliciranije zahvate.

Filip Štimac, dr.med.dent.,specijalist oralne kirurgije i Elena Štimac, dr.med.dent. zajedno su s cijelim timom vodili Jasminin slučaj koji je zahtijevao ugradnju implantata i izradu fiksne protetike.

“Jasminin slučaj prikaz je kako izgleda jedna vrlo destruirana usna šupljina koja je nastajala kroz dugi niz godina što zbog straha, što zbog financijskih mogućnosti. Unatoč tome što je izgubila mnoge zube kroz trudnoću, neki su još ostali zbog čega smo ih odlučili spasiti tj. liječiti i nadograditi kako bi oni, uz zubne implantate bili čvrsta potpora fiksnom keramičkom mostu.”, govori nam Elena Štimac, dr.med.dent.

Izbjegavam društvo jer me sram

Promjene koje se događaju u usnoj šupljini utječu na estetski i fizički aspekt osobe, ali i na psihološki aspekt koji je od iznimne važnosti.

Ispadali su zub po zub. Moj strah je bio prevelik, odlazak stomatologu jednostavno nisam mogla prihvatiti. I tako sam s godinama prepustila svoje zube, počela skrivati zube rukom, izbjegavati društvo, sve teže jesti. Osjećaj srama je bio toliko velik da me u potpunosti preuzeo.

Kombinacijom tretmana do novog osmijeha

Transformacije osmijeha poput Jasmininog zahtijevaju nekoliko različitih stomatoloških tretmana.

Na Jasmininom slučaju radio je cijeli tim stručnjaka Štimac centra, uključujući oralnog kirurga, protetičara, specijalista endodoncije i naravno zubnih tehničara koji su izradili fiksan keramički most. Za zubni most koristili smo najfiniju keramiku koja, osim što zadovoljava funkciju, zadovoljava i estetiku čime smo Jasmini u potpunosti transformirali osmijeh, govori nam Filip Štimac, dr.med.dent, specijalist oralne kirurgije.

Iako su dentalne transformacije ponekad opsežne, zahvaljujući mogućnostima u stomatologiji one su u potpunosti bezbolne. Naime, danas se svi zahvati rade pod općom anestezijom što omogućuje pacijentu da bude miran i opušten, a stomatologu da što preciznije napravi potreban zahvat.

Konačno ću se pošteno najesti

Koliko su stručnjaci iz Štimac centra pomogli Jasmini rekla nam je sama Jasmina:

Osjećam se fenomenalno. Mogu jesti, imam osmijeh i zube. Jednostavno nevjerojatno. Nisam osjećala nikakvu bol, svi su bili vrlo pažljivi i mogu samo reći veliko hvala. Sada jedva čekam vidjeti svoju dječicu i smijati se od uha do uha, a konačno se i pošteno najesti.

U cijelom ovom procesu psiha je vrlo bitan faktor, a to se najbolje vidi onog trenutka kada osoba prvi put ugleda sebe i svoj novi osmijeh.

U slučaju da već imate problema sa zubima, odgađanje posjeta stomatologu i nije najbolja odluka jer se vaša situacija samo može pogoršati. Ako vam se čini da za vašu situaciju nema spasa, potražite mišljenje stručnjaka koji vam mogu pomoći u transformaciji osmijeha baš kao što su pomogli i Jasmini.

Odlučite se na prvi korak, kontaktirajte tim stručnjaka Štimac centra dentalne medicine na telefon 01/3633-602 ili putem ovog obrasca i saznajte njihove preporuke.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo