Treba li zube prati prije ili nakon jutarnje kave? Odgovor će vas iznenaditi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Treba li zube prati prije ili nakon jutarnje kave? Odgovor će vas iznenaditi

Shutterstock

Stomatolozi raspravljaju kako bi trebala izgledati jutarnja rutina.

Ako i vi, kao većina ljudi, čim otvorite oči morate imati spremnu kavu, možda je vrijeme da razmislite što još treba uključiti u jutarnju rutinu. Bilo da pijete čistu crnu kavu, vruću ili mlaku, sa šećerom ili s mlijekom, jednu biste stvar trebali napraviti prije nego uzmete prvi gutljaj: oprati zube.

Prema riječima Christine Meiners, stomatolozi neprofitne organizacije  CommuniCare Health Centers, trebali biste zube prati prije ispijanja kave, jer ćete upravo tako spriječiti nakupljanje mrlja; ako ih operete, te mrlje se neće imati za što primiti i bit će ih puno manje. Kiselost koja se stvara ispijanjem kave čini caklinu osjetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube prije kave, to ćete spriječiti. Meiners navodi kako zube nakon kave ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom. Dodaje i kako pranjem zubi nakon ispijanja kave samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu u vaše zube učiniti osjetljivijima.

Karijes možete dobiti i ako se ljubite s osobom koja ne pazi na oralnu higijenu – tvrde stomatolozi

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kave, neće se ništa pretjerano promijeniti kada je u pitanju zdravlje zubi, ali svakako to ne biste trebali ponavljati jer će se pretvoriti u kronično stanje gdje će doći do jakog oštećenja zubne cakline.
Za one koji jednostavno ne mogu zamisliti da ne peru zube nakon prve kave, stručnjaci savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego četkicu uzmete u ruke.

Vaša slina neutralizira kiselost u ustima, a nakon 30-ak minuta usna šupljina se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva treba biti pa je pranje zubi četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka, dodala je Sonya Krasilnikov, stomatolog iz New Yorka.

Inače, pranje zubi četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korištenje žvakaćih guma, može služiti kao osvježenje usne šupljine, ali liječnici savjetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulira proizvodnja sline, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine.

Jeste li sigurni da znate kako se zubi pravilno peru?

Dobra četkica treba imati što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova. Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati pravilno ju koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zubi, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso.

Od ovog karcinoma u Hrvatskoj godišnje umre oko 300 ljudi, a jednostavan pregled stomatologa može spasiti život

Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti. Kao što odvojite vremena za oprati kosu ruke i slično, jako je važno odvojiti malo vremena pred ogledalom u kupaonici i za zube. Jako je važno da zube perete u stojećem položaju i da se pri tome gledate i pratite što radite. Naravno, zapamtite da jači pritisak ne znači bolje oprani zubi. I ne samo to, bar jednom si dajte truda, uzmite sat i mjerite koliko traju tri minute kad se peru zubi. To je najbolji način da se uvjerite da vaše pranje ne traje toliko. No najsigurnija provjera kako smo oprali zube je naš jezik. Pređite jezikom sve plohe zubi i provjerite da li ste to zaista dobro napravili. Ako su sve besprijekorno glatke i bez naslaga možete biti sigurni da ste uklonili ostatke hrane i već formiranog  plaka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo