Životni partneri i kolege u ordinaciji: Oduvijek radimo zajedno, a pacijenti su nam tema do dugo u noć - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Životni partneri i kolege u ordinaciji: Oduvijek radimo zajedno, a pacijenti su nam tema do dugo u noć

Vrijedni, pedantni, potpuno posvećeni poslu i pacijentima te uvijek u toku s novitetima…

Osim što rade zajedno, dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić, specijalistica stomatološke protetike, i dr. med. dent. Marko Miličić, oralni kirurg, za one koji ne znaju, uspješno zajedno “plivaju” i u bračnim vodama. Priznaju, nije im uvijek lako. Posao je nezaobilazna tema ne samo u ordinaciji već i kod kuće. U ovom rijetkom zajedničkom intervjuu otkrili su nam kako funkcioniraju s obzirom na to da zajedno provode gotovo 24 sata te kako se opuštaju zajedno, ali i jedno od drugog. No, kada su higijena i zdravlje zubi u pitanju, opuštanja nema baš ni jedan dan, pa čak ni u pandemiji koronavirusa.

Krvarenje zubnog mesa – koji su uzroci i kako to spriječiti

Koji su tretmani i zahvati trenutačno najtraženiji u ordinaciji?

Dr. Tamara: Izdvojila bih najpopularnije tretmane iz područja estetske stomatologije: zubne ljuskice, bezmetalne krunice i lasersko izbjeljivanje zubi. Zubnim ljuskicama estetski korigiramo osmijeh kada želimo ispraviti boju, oblik, veličinu zuba ili tzv. dijastemu, razmak između prednjih gornjih zuba. Najbolja su opcija za hollywoodski osmijeh jer traže minimalno brušenje zuba. Ljuskice su tanki listići keramike koji se rade po mjeri pacijenta u našem laboratoriju.

Dr. Marko: Kod oralne kirurgije i implantologije izdvojio bih ugradnju zubnih implantata te sve popularniji koncept All on 4. Zubni implantati danas su najbolje fiksno i trajno rješenje za zamjenu izgubljenog zuba. Točnije, oni zamjenjuju korijen zuba, a u kombinaciji s nadogradnjama i zubnim krunicama nadomještaju kompletne zube. Temeljitim održavanjem oralne higijene i redovitim kontrolnim pregledima mogu trajati do kraja života. All on 4/6 metoda omogućuje bezubim pacijentima fiksne zube u roku od 24 sata. Nakon vađenja zubi, ugrađuju se četiri implantata u čeljust, postavljaju se tzv. abutmenti te se implantati odmah opterećuju, uzimaju se otisci, izrađuju zubi, tj. hibridni most na vijak koji se zavida pacijentu na implantate. Nakon 4-6 mjeseci, kad implantati dobro srastu s kostima, izrađuje se definitivni most.

Jeste li se ikada našli u situaciji da morate odbiti pacijenta zbog nerazumnih zahtjeva?

Dr. Tamara: Izvodimo najteže oralnokirurške zahvate te smo kao sofisticirana poliklinika za estetiku osmijeha spremni za visoke prohtjeve pacijenata. Uvijek nastojimo objasniti u rizičnim situacijama da moramo raditi prema postulatima svoje struke i da činimo sve kako bismo stvorili blistav hollywoodski osmijeh, ali po mjeri dotičnog pacijenta, a ne prema fotografiji omiljenog glumca, pjevača, sportaša, pacijentova idola. Zubi moraju pristajati fizionomiji pacijenta, koja često potpuno odskače od željenog osmijeha.

Nažalost, s određenim pacijentima nekad ne pronađeš isti jezik. Kad pacijent planira terapiju, to je najgore. Treba vjerovati liječniku kojeg ste odabrali i prepustiti mu se te slobodno postavljati pitanja muče li vas kakve nedoumice. Ali, biti sam svoj liječnik i uvjetovati kako će terapija izgledati nauštrb svog zdravlja, to kao profesionalci zaduženi za oralno zdravlje pacijenata ne možemo i ne smijemo dozvoliti. Mi moramo stajati iza svoga rada, garantirati uspjeh terapije pa stoga u zahvate u koje ne vjerujemo ni ne ulazimo.

Što se promijenilo u stomatologiji s obzirom na pandemiju? 

Dr. Marko: Pa, mogao bih reći da je mnogo toga, a s druge strane i ne baš toliko, kada je naša struka u pitanju. Dok se neke druge struke i industrije, npr. ugostiteljstvo moraju navikavati na maksimalno sterilne uvjete, nošenje zaštitnih maski i rukavica, često pranje ruku i korištenje dezinficijensa, kod nas je to svakodnevni protokol bio i prije koronavirusa. Tako je to u stomatološkim ordinacijama. Bilo je prije korone, tako je i sada u vrijeme pandemije, a bit će isto i nakon nje.

Ono što se promijenilo u našem načinu rada je sljedeće: prorijeđeni su termini naručivanja pacijenata. U čekaonici je smanjen broj pacijenata, poštuje se preporučeni razmak od dva metra, dezinficijens je na ulazu u polikliniku te se mjeri temperatura, što se prije koronavirusa nije radilo.

Dolaze li ljudi manje k stomatologu, baš kao i drugim liječnicima? Očekujete li više “sanacija” nakon pandemije upravo zbog odgađanja, odnosno premalo posjeta stomatolozima?

Dr. Marko: Budimo realni, uvukao se strah među ljude, poglavito među najstariju populaciju, što je razumljivo, s obzirom na to kako se situacija pogoršava, a predviđa se da se najjači val tek očekuje. Tako da se osjeća manji odaziv starijih pacijenata. Moglo bi se dogoditi isto što se predviđa s eksplozijom onkoloških pacijenata, da nam se javi i „pandemija“ karijesa

Dr. Tamara: Zato je važno podsjetiti ljude da stomatolozi, kao i svaka druga medicinska struka, rade u maksimalno sterilnim uvjetima te da nema mjesta za strah i da smo svakom pacijentu na raspolaganju za njegov problem.

Postoje li neka saznanja da koronavirus utječe i na zdravlje zubi?

Dr. Tamara: Nemamo takvih saznanja. Još je prerano za neka takva studiozna istraživanja. U tijeku je borba za ljudske živote i zdravlje čovječanstva te utrka za cjepivo. Posljedice koronavirusa moći će se detaljno bilježiti, istraživati i proučavati u godinama koje su pred nama, kada ova noćna mora završi jednoga dana, a toplo se nadam da će to biti što prije.

S kojim problemima ipak ne bismo trebali nikada odgađati pregled stomatologa? 

Dr. Marko: Zubobolja, granulom, karijes, vađenje impaktiranog zuba koji uzrokuje stalne upale i bol ili parodontoza, to su stvari koje zahtijevaju promptnu liječničku skrb. Estetske korekcije mogu se odgoditi, ali na zdravlje treba uvijek paziti. Parodontoza može prouzročiti povlačenje kosti i gubitak zdravih zuba te dovesti do bezubosti, što pacijente dovodi u stanje depresije, povlače se i izbjegavaju ljude. Zato je bitno da se zaustavi daljnje propadanje kosti i parodontozu tretira što prije na pravi način.

Kako izgleda njega i briga o zdravlju zubi u jednoj “stomatološkoj” obitelji? Možete li otkriti pokoji trik našim čitateljima?

Dr. Tamara: Nema trikova, osim redovitosti. Obavezno treba kontrolirati manju djecu, roditelji im trebaju oprati zube još jednom nakon što ih sami očetkaju. Mi to doma radimo školski. Redovito pranje zuba ujutro i navečer. U našoj paleti proizvoda za oralnu higijenu nalaze se samo provjereni proizvodi i paste za zube. Koristimo četkice s mekanim vlaknima jer njeguju zubno meso i ne oštećuju ga. Mali savjet čitateljima – uvijek koristite pastu i vodicu istog proizvođača jer se nadopunjavaju. Četkicu mijenjajte svaka tri mjeseca, a po potrebi, u slučaju bolesti, upala i parodontoze i češće, jer se bakterije mogu namnožiti na četkici.

Četiri vrlo jednostavna pravila kako spriječiti karijes kod djece

Kako gledate kao bračni par na to da živite i radite zajedno, postoje li prednosti i mane biti u istom poslu i koje su?

Dr. Marko: Mi za drugi način rada ne znamo. Nikada nismo radili odvojeno, oduvijek radimo skupa. Nikako ne možemo posao ne nositi kući. I da, najčešće su doma upravo to razlozi nekih razmirica. Kada to kažem, mislim da nam je često tema razgovora kod kuće specifičnost situacije pojedinih pacijenata i određivanje terapija, planovi za polikliniku, noviteti u dentalnoj medicini i slično. Znamo razgovarati do dugo u noć oko poslovanja ili pacijenta. Ali, rast u istom smjeru, zajedničko građenje nečega tako velikog, i u konačnici, uspjeh – mali ili veliki, za to se isplati planirati i diskutirati i kod kuće. Tako da bih ja rekao da ovaj način rada ima više prednosti nego mana. U svakom slučaju možemo isplanirati radni dan i ostatak dana lakše nego neki bračni parovi koji ne rade u istom kolektivu. 

Je li neizbježno i kod kuće razgovarati o poslu, odnosno “nositi” posao kući? 

Dr. Tamara: Evo, baš to je Marko spomenuo kao moguću manu. Je li neizbježno nositi posao kući? Nije, ako nećete, ali ako volite svoj posao, ako ga doživljavate kao poziv, kao što je kod nas slučaj, onda je to nama sasvim prirodna stvar. Kako ćete ne nastaviti razgovarati, u automobilu na povratku kući ili kod kuće, o pacijentu koji vam je došao na pregled s iznimno teškom situacijom, a vi nastojite iznaći najbolje rješenje za njega, najbolju terapiju i potrebno vam je stručno mišljenje. A Marko, kao moj stručni kolega i životni partner, najbolji je savjetodavac pa je sasvim prirodno da ću ga pitati i to prokomentirati s njim. Mi i u ordinaciji tijesno surađujemo na implanto-protetskim zahvatima i važno je da sinkronizirano djelujemo, a tomu prethode usuglašeni stavovi. Do njih ipak najkonstruktivnije dolazimo kod kuće, u opuštenoj atmosferi. Isto tako, i kada gradimo i počinjemo ostvarivati planove za budućnost naše poliklinike.

Kako se opuštate od posla, imate li neke zajedničke rituale?

Dr. Marko: Imamo zajedničke i svatko svoje. Toliko vremena provodimo zajedno na poslu i kod kuće da je ponekad dobro uzeti malo vremena za sebe. Ja s prijateljima volim otići na tenis. Vikende obično provodimo izvan grada. Volimo putovanja i često smo putovali sve donedavno, a sada čekamo neka bolja vremena da bismo opet mogli posjećivati zanimljiva mjesta.

Dr. TamaraJa prakticiram pilates i tenis. Volim s prijateljicama otići na piće, ručak ili večeru. Marko i ja to jako cijenimo i jedno drugome dajemo prostora jer zaista, kako kaže, u odnosu na druge parove, mi jako mnogo sati dnevno provodimo zajedno. Zato je potrebno razbiti tu monotoniju i mislim da je to tajna našeg bračnog uspjeha.

14 namirnica koje su odlične za vaše zube i 7 koje trebate izbjegavati – jedna će vas potpuno iznenaditi

Foto: Privatna arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo