Zdravlje

Zdravlje

Zubni implantati mogu izazvati gubitak okolnog koštanog tkiva!

Rezultati istraživanja švedskog Sveučilišta Gothenburg su pokazali kako se svaka peta osoba s ugrađenim zubnim implantatima susreće s gubitkom okolnog koštanog tkiva. Studija je pokazala kako je spomenuto propadanje daleko češće no što se ranije vjerovalo.

lŠvedski su znanstvenici do ovakvog zaključka došli nakon temeljitog proučavanja dentalnih rentgenskih snimaka više od 600 pacijenata. Njihov zaključak je jasan: što pacijenti imaju više implantata u čeljusti, to se češće javlja gubitak koštane mase u koju se ugrađuju implantati.

Propadanje okolnog koštanog tkiva je najizraženije kod pušača s ugađenim implantatima. Pušenje je, naime, jedan od nekoliko čimbenika koji povećavaju rizik od gubitka koštane mase u usnoj šupljini nakon ugradnje umijetnog korijena zuba.

Studija je također pokazala kako je mekano tkivo koje okružuje sporni usadak često upaljeno.

“Iznimno je važno detaljno pregledati tkivo oko implantata na isti način kao što pregledavamo tkivo oko zubi. Na taj način možemo uočiti prve znakove upale, liječiti ju prije gubitka koštanog tkiva i spriječiti ozbiljne posljedice”, poručuju stomatolozi.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo