Zdravlje

Zdravlje

Analgetici povezani s erektilnom disfunkcijom

Oprez, muškarci: ako redovito uzimate tablete protiv bolova, izlažete se riziku od erektilne disfunkcije!

Do ovog su zaključka stigli kalifornijski stručnjaci koji su analizirali zdravstvene podatke gotovo 90.000 muškaraca starih između 45 i 69 godina. Osobe koje su dobile zalihu nesteroidnih protuupalnih lijekova za 100 dana smatrane su redovitim korisnicima analgetika, baš kao i ispitanici koji ove lijekove uzimaju pet dana u tjednu.

Čak i nakon što su uzeli u obzir dob, status pušenja i slične faktore rizika za erektilnu disfunkciju, istraživači su ustanovili kako su ispitanici koji redovito uzimaju analgetike 38 posto skloniji problemima s erekcijom.

Analgetici koji su dovedeni u vezu s impotencijom su aspirin, ibuprofen, naproksen i slične vrste nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Stručnjaci ističu da ovo istraživanje nije dokazalo kako analgetici mogu uzrokovati impotenciju, nego samo kako je ustanovljena povezanost između ovih dviju pojava. “Rezultati nalažu daljnje istraživanje, s obzirom da toliko puno sredovječnih i stariji muškaraca svakodnevno uzima aspirin za snižavanje rizika od srčanog ili moždanog udara”, upozorio je dr. Steven Jacobsen, voditelj istraživanja.

6 mln Europljana nije zatražilo pomoć zbog impotencije

“Nikako ne bi preporučio prestanak uzimanja ovih lijekova samo na temelju ove studije. Povezanost koju smo ustanovili možda nije blaga, ali moramo ju proučiti jer su nesteroidni protuupalni lijekovi široko korišteni za sprječavanje ili tretiranje velikog broja tegoba”, zaključio je Jacobsen.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu The Journal of Urology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo