Držanje laptopa u krilu oštećuje spermije!

zabrinutost, muskarac, glavobolja, depresija, potistenost, laptop, kompjuter, racunalo, zbunjen

Ako često držite laptop u svom krilu dok na njemu radite, možda je vrijeme da se riješite ove loše navike. Na ovaj ćete način povisiti temperaturu u krilu i moguće utjecati na kvalitetu spermija!

Muškarci koji svoj laptop drže u krilu trebali bi ga preseliti na radni stol! Osim što dugoročno držanje prijenosnika na nogama može dovesti do sindroma "spržene kože", koja izgleda kao da je prošarana crvenilom i upaljena, ova loša navika može oštetiti vašu spermu!

Temperatura koja isijava iz laptopa povisuje i temperaturu u vašem krilu, te tako utječe na kvalitetu spermija.

Prema nekim podacima, samo dva stupnja viša temperatura testisa može uzrokovati oštećenje spermija. Nažalost, jedini način na koji si možete pomoći jest premjestiti računalo na prikladnije mjesto i ohladiti se.

Američki su istraživači došli do ovog zaključka nakon što su termometrom izmjerili temperaturu mošnji kod gotovo 30 muškaraca koji su držali laptop u svom krilu i radili na njemu. Unatoč tome što su koristili podlogu, njihovi su se "osjetljivi dijelovi" prebrzo pregrijali. Za držanje laptopa u krilu osoba mora biti mirna i imati skupljene noge. Nakon sat vremena ovakvog sjedenja, temperatura u krilu se može podići za 2,5 stupnjeva Celzijevih.

"Milijuni i milijuni koriste laptope, pogotovo muškarci u reproduktivnim godinama. Unutar deset do 15 minuta, temperatura je već viša od one koju smatramo sigurnom, no, osobe to ne osjećaju. Nema veze kakvu vrstu podmetača koriste. Mogu staviti jastuk ispod računala i svejedno ih neće zaštititi", objasnio je dr. Yefim Sheynkin, urolog i predavač Sveučilišta u New Yorku, ujedno i voditelj istraživanja.

Istaknuo je kako u normalnim uvjetima sam položaj testisa van tijela osigurava temperaturu nižu za par stupnjeva od ostatka tijela, što je ključno za stvaranje spermija.

"Ne bih rekao da će osoba postati neplodna ako od sada drži laptop u krilu. No, često korištenje može doprinijeti reproduktivnim problemima jer se skrotum ne stigne ohladiti", upozorio je voditelj studije objavljene u časopisu Fertility and Sterility.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!