Kreme s UV-faktorom mogu smanjiti mušku plodnost? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kreme s UV-faktorom mogu smanjiti mušku plodnost?

Kolokvijalno, kremu s UV-faktorom zovemo kremom za sunčanje, no dermatolozi preporučuju njeno nanošenje tijekom cijele godine – ne samo ljeti. Naime, i zimi je naša koža izložena sunčevim zrakama, a uz pojavu snijega, one se više reflektiraju i lakše dopiru do kože.

Iako stručnjaci savjetuju nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom kako bismo spriječili oštećenje kože uzrokovano sunčevim UV-zrakama, najnovija američka studija je pokazala kako kemikalije iz ovakvih krema, koje su odgovorne za blokiranje sunčevih zraka, mogu smanjiti mušku plodnost!

Istraživači su proučavali preko 500 parova koji su “radili na bebi”, a cilj je bio promotriti faktore stila života i okruženja koji utječu na ishod proširivanja obitelji. Parovi su praćeni kroz godinu dana i svakom od partnera je uzet uzoak mokraće kako bi se ispitao za razinu UV-filtera, koji dokazano mogu utjecati na hormonalni sustav čovjeka.

Muškarci koji su bili izloženi specifičnim kemikalijama zvanima BP-2 ili 4OH-BP, imali su 30 posto manje izglede za dobivanje bebe. Međutim, istraživačima nije u potpunosti bilo jasno jesu li njihovi spermiji bili oštećeni ili su na neki drugi način negativno utjecali na svoju plodnost.

Skupina kemikalija zvana ultravioletni filteri tipa benzogenon čsto se koriste u šamponima, hidratantnim kremama, kremama za zaštitu od sunca i sličnim proizvodima. Zanimljivo je što su utjecali na mušku plodnosti, ali ne i žensku, tvrde istraživači Nacionalnog instituta dječjeg zdravlja i ljudskog razvoja, koji su proveli studiju objavljenu u časopisu American Journal of Epidemiology.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo