Manje sna – manje testosterona - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Manje sna – manje testosterona

Ako ne spavate onoliko koliko stručnjaci preporučuju, izlažete se nizu problema: posljedice mogu biti vidljive na vašem reproduktivnom zdravlju, mišićnoj masi i općem stanju organizma.

Muškarci koji ne odspavaju sedam ili osam sati po noći imaju nižu razinu testosterona, utvrdili su istraživači Sveučilišta u Chicagu. Niža razina ovog hormona podrazumijeva manje mišića, rjeđu koštanu masu, što može biti problem zbog osteoporoze i manju energičnost.

Američki je tim istraživača usporedio razinu testosterona kod zdravih i vitkih 24-godišnjih muškaraca koji su spavali do deset sati po noći i usporedili njihove podatke kada su spavali manje od pet sati. Zaključili su kako manjak sna može poremetiti endokrini sustav te tako uzrokovati smanjenje razine testosterona od deset fo 15 posto. Razina ovog hormona bila je najniža 14 sati i 22 sata onaj dan kada su ispitanici ograničeno spavali.

Ispitanici su također prošli niz tjelesnih i psiholoških testova za endokrine ili psihijatrijske poremećaje. Nakon tjedan dana kratkog sna, muškarci su sami za sebe rekli kako se osjećaju ćudljivo i manje energično, a njihova je percepcija išla ruku pod ruku s očitanjem u padu razine tesosterona.

Snižena razina testosterona može utjecati na koncentraciju, raspoloženje, seksualnu želju i razinu energije. Stručnjaci tvrde kako s godinama njegova razina opada jedan do dva posto po godini, što je sasvim uobičajeno.

“Mladi muškarci koji manje spavaju imaju razinu testosterona kao muškarci stariji deset do 15 godina od njih. Ovo otkriće je važni, s obzirom da polovica radne snage SAD-a spava manje od pet sati po noći”, zaključila je profesorica medicine Eve Van Cauter, ujedno i voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Testosteron štiti od bolesti srca!

Rezultati istraživanja stručnjaka britanske Kraljevske bolnicesu pokazali da muškaraca s dijagnozom koronarne bolesti srca i niskom razinom testosterona imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost za umiranjem tijekom narednih sedam godina za razliku od muškaraca s normalnim razinama ovog hormona.

“O testosteronu se često stvara pogrešna slika prema kojoj ovaj hormon uzrokuje zdravstvene probleme. Niti jedna studija nije pokazala da su normalne razine hormona bile štetne. Zablude o njegovoj štetnosti se temelje na istraživanjima koja su proučavala njegovu zloupotrebu među sportašima”, pojasnio je prof. Kevin Channer iz britanske Kraljevske bolnice.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo