Zdravlje

Zdravlje

Muškarci, oprez: pušenje oštećuje spermije!

Muškarci koji nikako ne mogu dobiti bebu trebali bi prestati pušiti, savjetuju istraživači Sveučilišta u Saaru. Cigarete znatno ograničavaju zdravlje njihovih spermija.

Mnoga su istraživanja pokazala kako pušenje štetno utječe na zdravlje: povećava rizik makularne degeneracije oka, raka prostate, kolorektalnog raka, moždanog udara, raka pluća i sličnih malignih bolesti. Liječnici ističu oprez među muškom populacijom: dokazano je kako cigarete oštećuju spermije te tako narušuju mušku plodnost.

Njemački su istraživači ustanovili kako se ozbiljni pušači susreću s ograničenom plodnošću zbog pada u razini proteina koji je ključan za razvoj spermija, a istovremeno oštećuje njihov DNK. Oni su usporedili spermije 53-ce pušača koji su pušili više od 20 cigareta dnevno, s onima nepušača.

Nakon tri-četiri dana seksualne apstinencije, uzeti su uzorci sperme te izmjerene količine dva proteina, tzv. protamina. Oni su bitni za razvoj spermije jer omogućuju procese stvaranja kromosoma.

Stručnjaci Sveučilišta u Saaru su ustanovili kako je razina jednog proteina bila 14 posto niža kod pušača, što je dovoljno kako bi se dijagnosticirao njegov manjak i povisio rizik neplodnosti. Jednako tako, oksidativni stres je povezan s povećanim oštećenjem DNK spermija.

Njemački stručnjaci tvrde kako su prethodni pokušaji ustanovljivanja veze između cigareta i muške neplodnosti naišli na probleme pri identifikaciji molekularnog mehanizma koji stoji u pozadini. Vjeruju kako bi njihova otkrića mogla pomoći uvjeriti pušače koji su se susreli s problemima pri začeću kako bi se trebali zauvijek ostaviti cigareta.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo