Zdravlje

Zdravlje

Muški libido oslabljen zbog hormona prolaktina

Prolaktin je hormon koji luči hipofiza i potiče razvoj dojki i proizvodnju mlijeka kod žena, no također ima druge funkcije, primjerice ublažuje utjecaj stresa i tijelu osigurava osjećaj spolnog zadovoljstva.

Hormon koji nače povezujemo s dojenjem stoji u pozadini oslabljenog muškog libida, zaključili su europski istraživači. Naime, niska razina prolaktina odrazila se na muško zdravlje, ali i na mušku spolnu želju.

Prolaktin je hormon koji luči hipofiza i potiče razvoj dojki i proizvodnju mlijeka kod žena, no također ima druge funkcije, primjerice ublažuje utjecaj stresa i tijelu osigurava osjećaj spolnog zadovoljstva. Smatra se da ovaj hormon “poništava” učinak dopamina, odgovornog za spolnu želju.

Istraživači su u svoju studiju uključili 3000 muškaraca starih između 40 i 79 godina, svima je izmjerena razina hormona testosterona i prolaktina, kolesterola, šećera u krvi, izmjeren im je indeks tjelesne mase te su odgovorili na pitanja o svom općem i spolnom zdravlju, konzumaciji alkohola i pušačkom statusu.

Muškarci koji su imali nisku razinu prolaktina također su bili lošijeg psihološkog i spolnog zdravlja, objavljeno je u časopisu Journal of Sexual Medicine. Tako su muškarci s ispodprosječnom razinom prolaktina bili skloniji depresiji, oslabljenoj seksualnoj funkciji i u manjoj su mjeri postizali orgazam. Također, kod njih je u većoj mjeri zamijećen viši BMI, viša razina šećera u krvi te su bili manje aktivni.

Prema jednoj teoriji, loše opće zdravlje dovodi do niske razine prolaktina, a poznato je kako muškarci koji prekomjerno konzumiraju alkoholna pića i puno puše imaju veće probleme u spavaćoj sobi, kao što je erektilna disfunkcija. Prema drugom objašnjenju, “prolaktin zrcali promjene u razini kemikalija koje u mozgu služe za prijenos signala i reguliraju spolno ponašanje”.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo