Zdravlje

Zdravlje

Nova terapija raka prostate uz manje nuspojava

Prvi su pokusi pokazali kako je manji broj pacijenata na kraju liječenja imao erektilnih problema ili inkontinenciju, što su često negativne posljedice terapije za rak prostate.

Nova tehnika liječenja karcinoma prostate, zvala fokalna terapija, uzrokuje manje nuspojava kod pacijenata. Iako je riječ o terapiji koja je tek u povojima, stručnjaci polažu velike nade u nju, s obzirom da je rak prostate najčešći rak muškaraca u Europi, a standardno liječenje (kirurgijsko uklanjanje ili zračenje) podrazumijeva tretiranje cijele prostate, što može oštetiti okolno tkivo.

Prvi su pokusi pokazali kako je manji broj pacijenata na kraju liječenja imao erektilnih problema ili inkontinenciju, što su često negativne posljedice terapije za rak prostate.

“U ovoj studiji koja je uključivala 41 muškarca, ciljali smo na pojedina područja raka, a ne cijelu prostatu. Na taj smo način ograničili usputnu štetu do koje dolazi u osjetljivom tkivu oko prostate. Pokazali smo kako devet od deset ispitanika nije bilo impotentno, a nijedan nije imao urinarnu inkontinenciju”, objasnio je dr. Hashim Ahmed sa Sveučilišne bolnice u Londonu (University College Hospital), voditelj istraživanja. Dodao je kako ova vrsta terapije zahtijeva samo manju operaciju s minimalnim nuspojavama. Fokalna terapija koristi ultrazvuk visokog intenziteta s fokusom kako bi se naciljalo područje od nekoliko milimetara.

Jedan od pacijenata podvrgnutih fokalnoj terapiji nije krio svoje oduševljenje. “Samo liječenje je vrlo brzo. U studenom sam došao u bolnicu u 7 sati ujutro, a već sam bio vani u 2 sata. Zatim sam išao u šoping centar… Terapija je fantastična, ne postoje nuspojave”, opisao je Robert Louth.

Studija je objavljena u časopisu Lancet Oncology, a istraživači ističu kako su početni rezultati ohrabrujući, no potrebno je provesti daljnja istraživanja ove nove metode.

Rak bez simptoma

“Nažalost, rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tijekom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, rak se proširio. U tom slučaju simptomi su npr. pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi. Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporuča pregled onima koji su imali problema s raznim upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od te zloćudne bolesti, dakle, mogući nasljedni faktor”, objasnio je naš poznati urolog Neven Kapun u intervjuu za Ordinaciju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo