Zdravlje

Zdravlje

Očinstvo snizuje razinu testosterona

Visoka razina ovog hormona može dati “poticaj” muškom libidu, povećati rizično ponašanje i povećati potrebu za društvenom dominacijom. Svim ovim karakteristikama muškarci mogu lakše osvojiti naklonost nježnijeg spola, no one neće puno pomoći kada je u pitanju odgoj djece koji zahtjeva suradnju oba roditelja, tvrde stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta Northwestern su proučavali 600 muškaraca kroz razdoblje od pet godina koji na početku studije nisu imali djece. Ustanovljeno je kako je razina testosterona značajno pala onim ispitanicima koji su postali očevi, makar nakratko.

“Nije slučaj da će muškarci s manje testosterona biti skloniji tome da dobiju dijete. Upravo suprotno, muškarci koji su na početku imali visoku razinu testosterona su bili skloniji dobivanju djeteta, a jednom kada se to dogodilo, njihova je razina hormona znatno pala”, objasnio je Lee Gettler, jedan od istraživača.

Očinstvo je zahtjevan posao i uključuje mnoge emocionalne, psihološke i tjelesne prilagodbe, naglasili su stručnjaci. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako se biologija muškaraca može uvelike promijeniti kako bi oni mogli ispuniti tu zadaću.

“Inače, razina testosterona se ne mijenja znatno kod muškaraca. S godinama opada ili se promijeni zbog određene bolesti i liječenja, no drastične razlike kao odgovor na obiteljski život su intrigantne”, rekao je Allan Pacey sa Sveučilišta u Sheffieldu, komentirajući studiju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo