Iako su brojna istraživanja potvrdila kako omega-3 masne kiseline gode zdravlju srca, čini se kako spomenute hranjive tvari nemaju isti učinak i na prostatu.
Najnovije istraživanje je pokazalo kako je visoka razina masnih kiselina u krvi povezana s povećanim rizikom od agresivnog raka prostate. S druge strane, povišene razine nezdravih trans-masnih kiselina mogu smanjiti spomenuti rizik.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 3,400 muškaraca je pokazalo kako osobe s najvišim postotkom dokosaheksaenoične kiseline u krvi imaju dva i pol puta veću vjerojatnost za agresivni rak prostate od osoba s najnižim razinama DHA.
Studija američkog Fred Hutchinson centra za istraživanje karcinoma je pokazala kako ne postoji veza između rizika za razvoj raka prostate i omega-6 masnih kiselina, koje se nalaze u većini biljnih ulja i za koje se vjeruju da potiču upalu.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of
Epidemiology.
K. R.