Muškarci koji konzumiraju pet ili više alkoholnih pića u kratkom vremenu utrostručuju svoje izglede razvijanja raka gušterače.
Iako nije česti oblik malignih
 bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata
 umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze.
Istraživači
 Sveučilišta u Kaliforniji su proučavali pacijente s rakom gušterače kroz razdoblje
 od četiri godine. Manje od polovice ispitanika bili su muškarci.
Stručnjaci
 su usporedili muškarce koji su konzumirali malo alkohola ili uopće nisu pili s
 onima koji su konzumirali veće količine alkoholnih pića. Ustanovili su kako ispijanje
 veće količine alkohola ili opijanje i više nego utrostručuju rizik razvijanja
 raka gušterače. Muškarci koji si povremeno priušte čašu pića izloženi su 1,5
 puta večer riziku od raka gušterače u odnosu na osobe koje uopće ne konzumiraju
 alkohol ili muškarce koji popiju jedno piće mjesečno.
Ono što
 je iznenadilo stručnjake jest to što je veća konzumacija alkohola povezana s
 višim rizikom raka gušterače kod muškaraca, ali ne i žena.
 Prema
Prema
 istraživačkom timu, ova je studija drugačija od ostalih jer je njome
 prikupljeno više podataka o opijanju i konzumaciji alkohola u intervalima od
 532 pacijenta s rakom gušterače.
“Rak
 gušterače jedan je od najsmrtonosnijih vrsta raka, stoga bilo koji faktor
 rizika koji se može ustanoviti i na koji možemo utjecati moguće spašava živote.
 Našim je istraživanjem ustanovljeno kako velike količine konzumiranog alkohola
 mogu biti rizik za rak gušterače” objasnio je dr. Samir Gupta, profesor
 interne i voditelj istraživanja.
Sljedeći
 je korak provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovio razlog zašto
 povećana konzumacija alkohola ovako utječe na muškarce, ali ne i na žene.
K. Horvat




