Muškarci koji konzumiraju pet ili više alkoholnih pića u kratkom vremenu utrostručuju svoje izglede razvijanja raka gušterače.
Iako nije česti oblik malignih
bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata
umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze.
Istraživači
Sveučilišta u Kaliforniji su proučavali pacijente s rakom gušterače kroz razdoblje
od četiri godine. Manje od polovice ispitanika bili su muškarci.
Stručnjaci
su usporedili muškarce koji su konzumirali malo alkohola ili uopće nisu pili s
onima koji su konzumirali veće količine alkoholnih pića. Ustanovili su kako ispijanje
veće količine alkohola ili opijanje i više nego utrostručuju rizik razvijanja
raka gušterače. Muškarci koji si povremeno priušte čašu pića izloženi su 1,5
puta večer riziku od raka gušterače u odnosu na osobe koje uopće ne konzumiraju
alkohol ili muškarce koji popiju jedno piće mjesečno.
Ono što
je iznenadilo stručnjake jest to što je veća konzumacija alkohola povezana s
višim rizikom raka gušterače kod muškaraca, ali ne i žena.
Prema
istraživačkom timu, ova je studija drugačija od ostalih jer je njome
prikupljeno više podataka o opijanju i konzumaciji alkohola u intervalima od
532 pacijenta s rakom gušterače.
“Rak
gušterače jedan je od najsmrtonosnijih vrsta raka, stoga bilo koji faktor
rizika koji se može ustanoviti i na koji možemo utjecati moguće spašava živote.
Našim je istraživanjem ustanovljeno kako velike količine konzumiranog alkohola
mogu biti rizik za rak gušterače” objasnio je dr. Samir Gupta, profesor
interne i voditelj istraživanja.
Sljedeći
je korak provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovio razlog zašto
povećana konzumacija alkohola ovako utječe na muškarce, ali ne i na žene.
K. Horvat