Razvijeno protutijelo koje uništava rak prostate

Muskarac, tuga, depresija, bol

Američki su istraživači došli do otkrića koje nagoviješta liječenje raka prostate. Razvili su protutijelo koje se u većoj mjeri veže za kancerogeno tkivo i stanice u odnosu na benigne stanice, te tako uništava zloćudno tkivo.

Kada se protutijelo, imena koje podsjeća na borbeni zrakoplov, ubrizgalo u laboratorijske miševe, ono se vezalo za tkivo zahvaćeno rakom prostate u 97 posto slučajeva, te za tkivo gdje je rak metastazirao u 85 posto slučajeva.

F77 je čak prepoznao androgeno nezavisne kancerogene stanice, koje su prisutne kada je rak prostate neizlječiv, pokazali su rezultati Sveučilišta Pennsylvania objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

"F77 je inicirao smrt stanica raka prostate... i učinkovito spriječio rast tumora. Međutim, nije zahvatio normalno tkivo ili tkivo tumora u drugim dijelovima tijela kao što su debelo crijevo, bubrezi, grlić maternice, gušterača, pluća, koža ili mjehur", tvrde stručnjaci.

Protutijelo pokazuje obećavajuće mogućnosti za dijagnozu i liječenje raka prostate, posebice androgeno nezavisnog metastatskog raka prostate, koji se često proširi na kosti i teško ga je liječiti.

Trenutno, osobe koje razviju metastatski oblik raka prostate suočene su s 34 posto izgleda za preživljavanjem sljedećih pet godina.

Rak prostate je drugi najčešći oblik raka među muškarcima, koji oduzima pola milijuna života diljem svijeta godišnje, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!