Zdravlje

Zdravlje

Statini smanjuju rizik od raka prostate?

No statini se ne bi smjeli dijeliti i uzimati šakom i kapom, upozorava voditelj američkog istraživanja.

Rak prostate – najčešći rak muškaraca u Europi“Ljudi ih možda uzimaju za rce, no statini bi zapravo mogli i biti od koristi i za prostatu. Ako ste neodlučni biste li trebali uzimati statine za srce ili ne, ovo je još jedna moguća dobrobit”, objasnio je dr. Stephen Marcella s Medicinskog i stomatološkog fakulteta u New Jearseyju, ujedno i voditelj studije.

Njegov je tim analizirao podatke 380 muškaraca koji su umrli od raka prostate te isti broj slučajeva muškaraca koji nisu imali ovu malignu bolest. Muškarci su prosječno bili u srednjim do kasnim 60-ima, a gotovo je svaki četvrti ispitanik obje skupine uzimao statine.

Istraživači su ustanovili kako su muškarci koji su umrli od raka prostate bili 63 posto manje skloni uzimanju statina bilo kad u svom životu.

Ovi rezultati se slažu s prethodnim studijama koje su povezale korištenje statina i niži rizik od agresivnog oblika raka prostate. Tako je studija jedne bolnice u Bostonu pokazala kako su muškarci koji su uzimali ove lijekove 60 posto manje dobili dijagnozu raka u odnosu na ispitanike koji nisu uzimali statine.

No statini se ne bi smjeli dijeliti i uzimati šakom i kapom, upozorava Marcella: “Ako osoba nema rizik od srčanih bolesti, hipertenzije… ne bih joj preporučio da preventivno uzima statine kako bi spriječila smrtonosni rak prostate”.

Stručnjaci su objasnili tajnu funkcioniranja staitna na rak: kolesterol je “ključni nutrijent” za stanice raka, stoga manja razina kolesterola u tijelu može spriječiti razvijanje agresivnijeg oblika raka. S druge strane, ističu, moguće je da statini ovdje nisu ni krivi ni dužne nego da je posrijedi nešto sasvim treće. Primjerice, ako muškarci koji uzimaju statine promjene svoj način prehrane i počnu vježbati, mogu smanjiti svoj rizik od raka.

Studija je objavljena u časopisu Cancer.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo