Zdravlje

Zdravlje

Statini štite od povrata raka prostate

Osim što pomažu sniziti visoku razinu kolesterola, statini su se pokazali posebno korisnima za muškarce kada je u pitanju rak proste.

Muškarci koji su za vrijeme terapije zračenjem za rak prostate uzimali statine bili su manje skloni pogoršanju bolesti u odnosu na ispitanike koji nisu konzumirali statine.

“Pokazalo smo kako je korištenje statina za vrijeme radioterapije povezano s poboljšanom biokemijskom kontrolom tumora kod visokorizičnih pacijenata”, objasnio je dr. Michael Zelafsky, onkolog radiolog Centra za rak Sloan-Kettering u New Yorku, voditelj studije.

Njegov je tim u istraživanje uključio gotovo 1700 muškaraca kojima je dijagnosticiran visokorizičan rak prostate i koji su liječeni terapijom zračenja između 1995. i 2007. godine. Ukupno je 23 posto bolesnika uzimalo statine. Ispitanici su praćeni šest godina, a stručnjaci su ustanovili kako se rak prostate u manjoj mjeri vraća kod ispitanika koji su uzimali lijekove za kolesterol (11 posto) za razliku od onih koji nisu uzimali statine (17 posto).

Voditelj studije Zelefsky tvrdi kako se ishod raka prostate može poboljšati ukoliko se liječenju zračenjem dodaju statini. Smatra kako upravo ovi lijekovi kontroliraju tumore i onemogućavaju rast metastaza.

Studije je objavljena u časopisu International Journal of Radiation Oncology*Biology*Physics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo