Zdravlje

Zdravlje

Vazektomija i cirkumcizija (obrezivanje) – urolog objašnjava što morate znati o ovim zahvatima

Shutterstock

Vazektomija je operativni zahvat kojim se podvezuje sjemenovod.

Nekada se taj zahvat radio kod muškaraca koji su imali trajni urinarni kateter zbog povećane prostate, kako bi se spriječila upala sjemenika i pasjemenika. Danas  je indikacija za operaciju sterilizacija odnosno kontracepcija kod muškaraca.

Rak prostate – znate li prepoznati simptome ove bolesti?

Traje 20 minuta

Na vazektomju se može odlučiti svaki muškarac  koji je navršio 35. godina. Ovaj postupak traje 20 minuta i može biti u lokalnoj anesteziji u ambulanti ili u bolnici u općoj ili regionalnoj anesteziji. Komplikacije zahvata su vrlo rijetke, obično se radi o crvenilu kože ili krvarenja u području operativnog reza. Zahvat nema utjecaj  ne erekciju kod muškaraca i ne utječe na razvoj tumora u prostati ili sjemenicima. Po zahvatu se  mora učiniti kontrolni spermioogram kao potvrda uspješnosti zahvata.

Fimoza je stanje u kojem se koža glansa penisa – prepucija ne može povući iza glansa. Ona može biti kongenitalna dakle rođenjem ili stečena. Stečena fimoza najčešće je posljedica upale a rijetko traume. Kada je prepucijski otvor malen mokrenje je otežano, a može biti i potpuno onemogućeno.

Zastoj urina i njegovo raspadanje u prepucijalnoj vreći uzrokuje upalu glansa penisa koji se kronično mijenja, a može nastati  i zloćudni tumor – karcinom. Fimoza također  može biti uzrok erektilne disfunkcije, ali i izvor zaraze za partnericu. Moguće komplikacije se sprečavaju pravovremenom operacijom – obrezivanjem, cirkumcizijom.

Muči vas erektilna disfunkcija? Maslinovo ulje bi moglo pomoći, tvrde znanstvenici

Obrezivanje nema utjecaj na erekciju

Obrezivanje je zahvat kojim se odstranjuje prepuciji koji onemogućuje mokrenje, ali i kvalitetan sponi odnos. Obrezivanje zahvat raširen među raznim narodima i kulturama širom svijeta. Najpoznatije je obrezivanje prepucija penisa koju poznajemo iz Biblije, a vršilo se u znak sporazuma između Jahve i  Abrahama. Obavljao se na muškom novorođenčetu starom 8 dana.

Ovaj oblik obrezivanja poreuzimaju rano kršćani do 325 g. kao i muslimani. Komplikacije obrezivanja mogu biti krvarenja ili sporije cijeljenje rane kod već upaljenog prepucija. Obrezivanje nema utjecaj na erekciju, ali se njime mogu spriječiti upale kod oba partera.

Ovo su najčešći mitovi o raku prostate

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo