Zdravlje

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome muške menopauze?

Gotovo se svi muškarci pribojavaju “opadanja muškosti”. Upoznajte promjene koje se u ovom životnom periodu događaju u muškom tijelu. Proživite bez stresa razdoblje promjena!

Simptomi

kErekcija je sporija, ali trajnija: Erotske predigre, nježnosti, poljupci i osjećaji dolaze u prvi plan. “Orgazmički flash” je slabiji: Produžuje se vrijeme neosjetljivosti nakon orgazma. Umjesto toga, spolni se život obogaćuje senzualnim i erotskim komponentama, a osjećaj ugode raspoređen je po cijelom tijelu. Ejakulacija kasni, sve je manji broj kontrakcija (osam do deset kod mladića, a pet do šest kod starijih muškaraca). Slabi i kvaliteta sperme.
Muškarac u andropauzi može patiti i od depresije, valova vrućine, noćnog znojenja i problema s cirkulacijom. Drugi simptomi na koje valja pripaziti su tahikardija, bol i tromost u mišićima.
No, ono što se za većinu muškaraca pretvara u pravu noćnu moru je impotencija: Iza nemogućnosti da postignu erekciju, mogu se skrivati problemi sa žilama ili prostatom. U tom
slučaju najprije treba liječiti bolest.

Misli dok si mlad

KUravnotežena i zdrava prehrana, uz stalnu tjelesnu aktivnost, tajna je kako da odgodite pojavu prvih simptoma andropauze. Prehrana suviše siromašna cinkom može djelovati na proizvodnju hormona i oslabiti seksualne funkcije. Cink igra važnu ulogu i u prevenciji posljedica andropauze, poput smetnji s prostatom. Dakle, ne smije da nedostajati u prehrani: sadrže ga mekušci, riba, meso, integralne žitarice, lješnjaci i mahunarke.

Izbjegavajte cigarete, alkohol i sve tvari narkotičkog djelovanja. Cigarete negativno djeluju na krvožilni sustav.
Lijekovi
mogu izazvati velike promjene. Tablete za smirenje stvaraju teškoće kod erekcije i ejakulacije, potiskujući želju za seksom. I lijekovi protiv depresije umanjuju libido, dok oni protiv visokog tlaka otežavaju erekciju. Analgetici umanjuju osjetljivost i negativno djeluju na seksualnu sposobnost. Kortizolski preparati stvaraju prolaznu impotenciju.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo